Treceți la conținutul principal

Roboții vor deveni în curând o prezență cotidiană, afirmă un expert

Image result for humanoid robotsRoboții au început să iasă din fabrici pentru a pătrunde în case, hoteluri, restaurante și în alte spații ale vieții cotidiene, semnalează Rich Mahoney, director al programului de robotică din cadrul SRI International, unul dintre cele mai cunoscute centre de cercetări din Silicon Valley, relatează EFE.

'Ultima tendință este aceea că roboții ies din fabrici și începem să-i vedem prin case, companii, hoteluri', a declarat Mahoney, într-un interviu pentru agenția spaniolă de presă, la sediul SRI, în Menlo Park (California, SUA).

Peste circa cinci ani, va fi ceva obișnuit să vedem roboți servind mâncare sau băutură, precum și umanoizi care fac curat prin casă, golesc mari lăzi de gunoi sau joacă tenis cu proprietarul lor, a estimat expertul. 'Nu suntem prea departe de aceasta', a apreciat Mahoney, adăugând că laboratorul său are deviza 'robot bun'.

'Oamenii sunt îngrijorați de posibilitatea ca roboții să preia controlul asupra lumii sau să epuizeze locurile de muncă, dar eu cred că vor fi multe cazurile în care roboții vor veni și vor face lucruri bune', a mai spus inginerul, care conduce o echipă de 60 de persoane.

Mahoney a menționat cazul medicinei, domeniu în care roboții îi ajută deja pe chirurgi să opereze cu mai multă precizie.

'Dacă ne gândim cum era lumea acum o sută ani, ne dăm seama că era foarte diferită. Aproape că nu erau automobile, nici calculatoare, iar activitatea era în mod fundamental agricolă. Schimbarea a fost uriașă', a subliniat acesta.

SRI definitivează robotul 'Proxy', un umanoid care ar putea fi utilizat în operațiuni de salvare în caz de catastrofă, dar și în agricultură și în minerit, și pe care laboratorul din Menlo Park speră să-l scoată pe piață chiar în 2015.

'Este un umanoid care merge și a fost conceput pentru a fi excepțional de eficient', a afirmat Mahoney.

Robotul 'Proxy' va putea să culeagă fructe și legume și să realizeze numeroase activități în agricultură. Va putea, de asemenea, să înlăture dărâmături și să caute persoane dispărute în urma unei catastrofe.

'Imaginați-vă un robot care poate să intre într-o clădire cuprinsă de flăcări și să salveze vieți sau, în cazul unui dezastru ca la Fukushima, să intre în uzina nucleară și să închidă valve', a mai spus Mahoney.

Dezbaterea despre avantajele și dezavantajele progreselor roboticii s-a intensificat recent, după ce un robot a agățat un angajat dintr-o uzină Volkswagen din Germania și l-a trântit pe o placă de metal, provocându-i moartea. Potrivit fabricantului de mașini, se pare că incidentul s-a produs în urma unei erori umane.

AGERPRES/(AS — autor: Pepa Sița, editor: Mariana Ionescu)
sursa foto 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu