Treceți la conținutul principal

Poftiți la ”Cultură’n șură” – cinci seri de teatru în șuri din satele sălăjene

Image result for Cultură’n șurăActori de la mai multe teatre din țară se vor afla în perioada următoare în Sălaj, străbătând județul prin caravana teatrală ”Cultură’n șură”, ajunsă la cea de-a treia ediție. Ei vor prezenta piesa ”Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, în regia lui Victor Olăhuț, inițiatorul caravanei. Distribuția spectacolului este formată din actorii Florentina Năstase, de la Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploiești, George Constatinescu – Teatrul de Artă București și Valentin Cristian Terente de la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila.

Potrivit organizatorilor, caravana teatrală va parcurge următorul traseu:

Sâmbătă, 15 august – satul Cheud din comuna Năpradea, în șură la Rodica Birta, fata lui Vasile a lu Șoarecele

Duminică, 16 august – Tihău, comuna Năpradea, la badea Vasile al Filerului

Luni, 17 august – în comuna Marca, la Mărioara Neaghii

Marți, 18 august – la Firuța Pavlenko din satul Tămașa, comuna Cuzăplac

Miercuri, 19 august – la badea Florea a lu Juvri din comuna Hida

Evenimentul este programat de la ora 21:30 și sunt așteptați atât membrii comunităților în care se va juca spectacolul, cât și localnicii din satele învecinate.

Cultură’n șură este un proiect ce își propune să reintroducă pe harta culturală un segment din populație care a fost pe nedrept și îndelung marginalizat de instituțiile de gen, respectiv populația de la sat, oferindu-i un produs artistic la care cu greu are acces în mod normal: un spectacol de teatru profesionist. Inițiat de regizorul Victor Olăhuț, care este și managerul proiectului, Cultură’n șură beneficiază de susținerea financiară și logistică a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, prin directorul său, Daniel Săuca. Din echipa de implementare mai fac parte dramaturgul Flavius Lucăcel și actrița Florentina Năstase.

Aflat la cea de a III-a ediție, proiectul s-a bucurat de un deosebit interes din partea comunităților în care s-a desfășurat până acum, la fiecare reprezentație teatrală participând circa 250 de spectatori atât din satele gazdă cât și din cele învecinate. Ca element inedit, anul acesta firma de transport CentoTrans va pune la dispoziția clujenilor care îndrăgesc proiectul un autocar ce îi va duce în comuna Hida, pentru reprezentația din 19 august.

În Cheud, la cea de a doua ediție, Rodica Birta, fata lu’ Vasile a lu’ Șoarecele, a găzduit spectacolul ”Fisura” de Flavius Lucăcel. Ea povestește cu emoție experiența pe care a trăit-o alături de consătenii săi: ”Nu mult după ora 21 au început să apară primii spectatori, sfioși se apropiau de curtea mea care îi aștepta cu porțile deschise. Și au venit cu toții, în număr atât de mare încât nu mi-a venit să cred. De la copii în cărucior până la oameni de peste 80 de ani, toți fiind primiți cu mare entuziasm de către întreaga echipă și îndemnați să intre să își ocupe locurile cele mai bune.”

Cultură’n șură este un proiect finanțat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și realizat cu sprijinul primăriilor comunelor Hida, Marca, Surduc, Năpradea. Parteneri: Fundația Românească pentru Artă și Informație, Teatrul de Artă din București, CentoTrans.

by  
sursa: voceatransilvaniei.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu