Treceți la conținutul principal

O echipa de cercetatori americani sustine ca a gasit un mod de a obtine de la distanta date de pe computere care nici macar nu sunt conectate la internet

Image result for black hat hackerCativa cercetatori de securitate din SUA au demonstrat ca pot prelua controlul asupra unor componente standard din computere, imprimante si milioane de device-uri, urmarea fiind ca hackeri pot primi informatii de la ele, sub forma undelor sonore, scrie Reuters. Relatand subiectul, CNN noteaza ca pot fi atacate cu succes si computerele care nici macar nu sunt conectate la internet, cum ar fi cele de la centrale nucleare.

Red Balloon Security, un startup new-york-ez, spune ca a gasit un mod prin care diverse gadget-uri, de la computere pana la electrocasnice "smart", pot fi atacate de la distanta fara ca acest lucru sa lase vreo urma. In conditiile in care companiile investesc milioane de dolari pentru securitate informatica, descoperirea unui mod care poate face inutile toate aceste masuri costisitoare este un lucru ingrijorator.

Programul de atac preia controlul unor componente fizice din circuitele de intrare/iesire si le aplica vibratii la frecventa aleasa de atacatori. Vibratiile pot fi detectate in apropiere, cu o antena radio AM.

In ultimii zeci de ani, atat agentiile de spionaj, cat si diversi cercetatori, au cautat moduri inedite de a extrage informatii din tastaturi si alte periferice, reusind cu succes sa captureze lumina, caldura si alte "emanatii" ce permit destinatarilor sa reconstruiasca in mare masura continutul.

Noua antena transmitatoare, denumita Funtenna de catre cercetatorul Ang Cui de la Red Balloon Security, adauga un alt canal potential care altfel ar fi greu de detectat, fiindca nicun registru de trafic nu ar "prinde" datele care parasesc terminalele.

Ang Cui a prezentat sistemul in fata unor reporteri inainte de prezentarea oficiala de la conferinta Black Hat din Las Vegas, promitand ca dupa discurs va prezenta si codul "proof-of-concept" ce va permite si altor cercetatori sau hackeri sa profite de tehnologie.

Hackerii ar avea nevoie de o antena in apropiere de cladirea tinta pentru a detecta undele sonore si vor trebui sa gaseasca un mod de a accesa un terminal targhetat pentru a convert datele cautate in formatul potrivit transmisiei.    

Insa dezvoltarea acestui "tool" in ultimii doi ani este o alta dovada ca terminaele pot fi manipulate in moduri imprevizibile si atacatorii isi cresc avantajul in lupta cu aparatorii, pe fondul cresterii complexitatii gadget-urilor, scrie Reuters.

de Vlad Barza     HotNews.ro
sursa foto 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu