Treceți la conținutul principal

Ce citim vara asta. Cinci recomandari de lectura de la Dan C. Mihailescu

Dan C. MihailescuCu un top 5 al cartilor de citit vara asta, criticul si istoricul literar Dan C. Mihailescu ne spune care sunt cartile pe care ni le recomanda, dar si ce citeste zilele acestea. Pe primul loc in lista de titluri pentru cititorii HotNews.ro: Paul Morand, "Bucuresti". Plus: ce le recomanda soferilor pentru cele patru ceasuri Bucuresti-Sibiu, ca sa devina "un om de altadata. Adica un om si jumatate".

HotNews.ro l-a intrebat pe cunoscutul critic si istoric literar Dan C. Mihailescu - care sunt 5 recomandari de lectura, pentru vara asta. Vezi mai jos raspunsurile sale, oferite via e-mail.

Rep: Ce carti nou-aparute ne recomandati vara asta, pentru concediu, si de ce?
Dan C. Mihailescu: Am topul cu cinci tilturi deja in cartusiera:

1) Paul Morand, Bucuresti, Ed. Humanitas. Cartea unui calator frenetic, insurat cu Elena Chrissoveloni Sutu (greco-romanca, spita de bancheri, fermecator de apriga femeie) si pentru care Bucurestii se recomandau Europei ca o irezistibila "cura de nepasare". Citita azi, dupa 80 de ani, ne este oglinda vie si la bine si la rau.

2) Jean d'Ormesson, Ciudata e lumea, pana la urma, Ed. Baroque. Spectacolul magnetizant al unui academician octogenar care lupta, cu seducatoare jovialitate, sa-l impace pe Dumnezeu cu stiinta, sa imbine placerile cu ratiunea, sa amestece conservatismul cu liberalismul, pe scurt: sa arda paradoxuri in numele dulcetii de-a fi.

3) Donna Tartt, Sticletele, Ed. Litera. Nu degeaba o lauda Stephen King. Fie ca v-ati format gustul romanesc la scoala lui Dickens, fie ca ati deschis ochii pe Jan McEwan aveti aici un roman zdravan, simfonic, musculos si nevrotic totodata, leac perfect de compensat insomniile caniculare.

4) Gabrielle Zevin, Viata de poveste a lui A.J.Fikry, Editura Nemira. Carte romantioasa, pentru patimasii bibliofili, cu zone de inefabil anacronic, cearcane sprintene si bucurii duioase. Poveste de dragoste printre rafturi de librarie, cu hachite haioase si-un final de-o nobila tristete.

5) Regal de vara Salvador Dali la Humanitas: Jurnalul unui geniu reeditat simultan cu Chipuri ascunse, singurul roman scris (in 1943) de divinul nebun al ceasurilor lichefiate, deghizat huysmansian intr-un Des Esseintes adorator abstinent, iubind in absolut, dar inseland cu nonsalanta si, oricum, dubland halucinant estetismul cu instinctualitatea.

Rep: Ce cititi dumneavoastra, zilele acestea?
Dan C. Mihailescu: August este, de 15 ani pentru mine (adica de cand realizez "Omul care aduce cartea"), luna lecturilor de placere. Prin urmare, abia acum am vreme sa ma avant in cea de-a doua mie de pagini din corespondenta lui Paul Morand cu Jacques Chardonne, aparuta-n primavara la Gallimard si despre care as vrea sa scriu in Romania literara.

Rep: Ce obiceiuri de lectura ati constatat in jurul dumneavoastra, in perioada asta?
Dan C. Mihailescu: Pentru multa lume, vara este menita lecturilor usoare, de plaja, hamac, livada sau terasa. Evazionism, minimalism, exotism, memorialistica, suspans, povesti de succes, lecturi motivationale. Pentru altii, mult mai putini, abia acum vine timpul meditatiei intense, al ragazurilor zen, reculegerii, imblanzirii de sine. Dar mie in clipa asta imi place sa ma gandesc la soferi, la cei care umbla masiv cu masina pe sosele, prin munti, prin circuitele turismului cultural etc. Le recomand fierbinte audiobook-urile. Asculti in extaz, cale de patru ceasuri - Bucuresti-Sibiu - cele trei CD-uri cu Andrei Plesu citind Craii de Curtea Veche si la coborare esti pur si simplu alt om. Un om de altadata. Adica un om si jumatate. 

de Raluca Pantazi     HotNews.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu