Festival de literatură, anulat din cauza presiunilor politice. 100 de invitaţi confirmaseră prezenţa

Image result for filit iasiFestivalul Internațional de Literatură, evenimentul care a adus la Iași, în anii trecuţi, laureați ai premiului Nobel, a fost suspendat anul acesta în semn de protest față de presiunile politice. Organizatorii spun că evenimentul a devenit un instrument de luptă politică între PNL și PSD.

Festivalul Internațional de Literatură de la Iași era programat pentru sfârșitul lunii septembrie. Anul trecut, Herta Muller a fost invitatul principal. Pentru acest an deja își confirmaseră prezenţa 100 de invitați.

Lucian Dan Teodorovici, scriitor şi organizator: „Eram în discuţii avansate cu un premiant Nobel de la care urma să primim, foarte curând, confirmarea. E vorba despre Dario Fo. Aveam confirmarea de la Konrad Gyorgy, un nume extrem de important în literatura şi în zona intelectualităţii europene”.

Dan Lungu, organizator FILIT: „Ca formă de protest, am hotărât împreună să suspendăm în acest an FILIT-ul, pentru faptul că, efectiv, sunt presiuni foarte mari de confiscare politică a lui şi de transformare a lui într-un instrument politic”.

Asta după ce consilierii județeni ai PSD au acuzat recent organizatorii de lipsă de transparență în cheltuirea banilor pentru ediția de anul trecut și au sugerat o complicitate cu PNL.

Liviu Brătescu, consilier judeţean, PNL: „Pasiunea aceasta politică pusă de colegii noştri de la PSD a făcut ca, practic, să asistăm la o denigrare, să spunem aşa, a modului în care a fost gestionată activitatea echipei manageriale de la FILIT”.

Raportul financiar al Festivalului, eveniment pentru care Consiliul Județean a alocat o jumătate de milion de euro, a fost publicat pe site-ul festivalului în octombrie anul trecut. Puși în situația de a deveni responsabili pentru anularea evenimentului, liderii PSD Iași şi-au schimbat poziţia.

Suspendarea festivalului a provocat revoltă și printre scriitori, și printre pasionații de literatură.

Marius Chivu, scriitor şi traducător, Bucureşti: „Era un festival care putea să stea alături de oricare alt mare festival internaţional literar de oriunde din lumea asta. Dar aşa cum ne-am obişnuit, politicienii noştri mediocri şi corupţi, întotdeauna îşi unesc eforturile pentru a strica ceea ce funcţionează”.

Festivalul Internațional de Literatură de la Iași a avut până acum două ediții. Anul trecut, 30.000 de persoane au participat la activitățile din cadrul evenimentului.

„Magicienii din PNL Iași au băgat 500.000 de euro în silentio stampa! Acum patru luni, s-a solicitat în plenul Consiliului Județean întocmirea și prezentarea de către Executiv a unui raport de activitate privind ultima ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri. (…) Din acel moment, PNL Iași și liderii săi au pus batista pe țambal”, potrivit unui comunicat remis de Cristian Stanciu, lider grup consilieri județeni PSD.

sursa: digi24.ro