Haruki Murakami va publica o carte inspirată din întrebările primite de la cititori

Image result for haruki murakamiScriitorul japonez Haruki Murakami va publica o carte inspirată din mesajele şi întrebările care i-au fost adresate de cititorii săi pe un site temporar, inaugurat pe 15 ianuarie şi închis de curând.

Romancierul nipon a închis de curând, după o activitate intensă de patru luni, Murakami-san no tokoro ("Spaţiul domnului Murakami"), un site temporar de comunicare în limba japoneză, lansat de editura care îi publică operele în Japonia, pentru ca scriitorul să poată discuta cu admiratorii săi.

În total, începând din 15 ianuarie, această platformă online a primit aproape 38.000 de mesaje adresate celebrului scriitor de internauţii niponi. Scriitorul şi-a luat angajamentul de a răspunde tuturor întrebărilor, inclusiv celor indiscrete. Pariul lui Murakami a fost aproape câştigat, întrucât mai puţin de 5.000 de mesaje au rămas fără răspuns.

În vârstă de 66 de ani, romancierul nipon s-a declarat epuizat de acest proiect insolit.

"E ca şi cum aş fi alergat la un maraton de 100 de kilometri", a declarat Haruki Murakami.

Printre temele abordate de fanii săi au existat atât întrebări de ordin sexual, cât şi întrebări legate de pisicile scriitorului (animalele de companie preferate ale romancierului, n.r.), tehnica scrisului, cinematografie, muzică şi şansele de a câştiga într-o bună zi premiul Nobel pentru literatură.

Haruki Murakami a selectat aproape 500 dintre aceste întrebări care vor "alimenta" următoarea carte a sa, care se va intitula "Murakami-san no tokoro". Volumul va fi publicat în Japonia, la sfârşitul lunii iulie. În schimb, ediţia digitală a cărţii va conţine răspunsurile scriitorului pentru aproximativ 3.500 de întrebări primite de la cititorii săi.

După publicarea cărţii, Haruki Murakami a promis că se va retrage într-o regiune izolată din Japonia pentru a lectura în linişte cele 4.900 de mesaje pe care nu a apucat să încă să le citească.

Haruki Murakami, născut în 1949, este considerat unul dintre cei mai populari romancieri japonezi contemporani, celebru şi pe plan internaţional, iar numele său este vehiculat de mai mulţi ani pe lista candidaţilor la premiul Nobel pentru literatură.

Operele sale, în care absurdul se combină armonios cu dificultăţile sociale ale unor japonezi ieşiţi din tipare, au fost traduse în peste 40 de limbi.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără "1Q84", "Kafka pe malul mării", "Underground.

Atacul cu gaz din Tokio şi sufletul japonez" şi "Pădurea norvegiană". Cel mai recent roman al lui Haruki Murakami se numeşte "Tsukuru Tazaki cel fără de culoare şi anii săi de pelerinaj" şi a fost publicat în 2013.


sursa  preluare de la Mediafax