Treceți la conținutul principal

Haruki Murakami va publica o carte inspirată din întrebările primite de la cititori

Image result for haruki murakamiScriitorul japonez Haruki Murakami va publica o carte inspirată din mesajele şi întrebările care i-au fost adresate de cititorii săi pe un site temporar, inaugurat pe 15 ianuarie şi închis de curând.

Romancierul nipon a închis de curând, după o activitate intensă de patru luni, Murakami-san no tokoro ("Spaţiul domnului Murakami"), un site temporar de comunicare în limba japoneză, lansat de editura care îi publică operele în Japonia, pentru ca scriitorul să poată discuta cu admiratorii săi.

În total, începând din 15 ianuarie, această platformă online a primit aproape 38.000 de mesaje adresate celebrului scriitor de internauţii niponi. Scriitorul şi-a luat angajamentul de a răspunde tuturor întrebărilor, inclusiv celor indiscrete. Pariul lui Murakami a fost aproape câştigat, întrucât mai puţin de 5.000 de mesaje au rămas fără răspuns.

În vârstă de 66 de ani, romancierul nipon s-a declarat epuizat de acest proiect insolit.

"E ca şi cum aş fi alergat la un maraton de 100 de kilometri", a declarat Haruki Murakami.

Printre temele abordate de fanii săi au existat atât întrebări de ordin sexual, cât şi întrebări legate de pisicile scriitorului (animalele de companie preferate ale romancierului, n.r.), tehnica scrisului, cinematografie, muzică şi şansele de a câştiga într-o bună zi premiul Nobel pentru literatură.

Haruki Murakami a selectat aproape 500 dintre aceste întrebări care vor "alimenta" următoarea carte a sa, care se va intitula "Murakami-san no tokoro". Volumul va fi publicat în Japonia, la sfârşitul lunii iulie. În schimb, ediţia digitală a cărţii va conţine răspunsurile scriitorului pentru aproximativ 3.500 de întrebări primite de la cititorii săi.

După publicarea cărţii, Haruki Murakami a promis că se va retrage într-o regiune izolată din Japonia pentru a lectura în linişte cele 4.900 de mesaje pe care nu a apucat să încă să le citească.

Haruki Murakami, născut în 1949, este considerat unul dintre cei mai populari romancieri japonezi contemporani, celebru şi pe plan internaţional, iar numele său este vehiculat de mai mulţi ani pe lista candidaţilor la premiul Nobel pentru literatură.

Operele sale, în care absurdul se combină armonios cu dificultăţile sociale ale unor japonezi ieşiţi din tipare, au fost traduse în peste 40 de limbi.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără "1Q84", "Kafka pe malul mării", "Underground.

Atacul cu gaz din Tokio şi sufletul japonez" şi "Pădurea norvegiană". Cel mai recent roman al lui Haruki Murakami se numeşte "Tsukuru Tazaki cel fără de culoare şi anii săi de pelerinaj" şi a fost publicat în 2013.


sursa  preluare de la Mediafax

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu