Treceți la conținutul principal

Zece scriitori romani contemporani care ne plac

In ultimii ani, vedem ca tot mai multi scriitori romani se afirma atat la noi in tara, cat si in plan international. Autori de proze scurte sau poezii, cu totii au reusit sa se evidentieze prin umor sau prin povesti pline de emotie.

Asa ca, in cazul in care vreti sa ii descoperiti pe cei mai talentati scriitori romani contemporani,  noi am selectat zece autori care s-au remarcat de-a lungul timpului prin operele lor.

Si, ca sa va fie mai usor, v-am facut si niste recomandari de carti care ne-au tinut cu sufletul la gura pana la ultima pagina.

Adrian Telespan

Adrian Telespan a lucrat peste 10 ani in televiziune (la Realitatea, Antena 3, Romania TV si DIGI 24) si este stabilit in Londra din anul 2012. Dupa cum singur spune, viata de aici nu-l satisfacea suficient de mult, asa ca a ales sa plece din Romania pentru a deveni scriitor.

Ce va recomandam
Prima lui carte, Cimitirul, a fost votata Cartea anului 2013 de catre publicul Hyperliteratura. Ea a fost foarte bine primita de cititori, chiar daca subiectul e unul tabu: Adrian Green este un homosexual care isi povesteste cele mai intime intamplari din viata personala.
Aviz pudicilor - cartea e dezinhibata, are un limbaj licentios, dar te tine cu sufletul la gura pana la ultima pagina.

Dan Lungu

Dan Lungu e prezent in peisajul cultural inca din 1996, cand a infiintat un grup literar, Club 8. A fost redactorulul revistei Timpul si este membru in Uniunea Scriitorilor.
Pe langa romane, el a scris si povestiri, fiind autorul unor proze scurte precum Baietii de gasca sau Proza cu amanuntul.

Ce va recomandam
Cel mai cunoscut roman al sau, Sint o baba comunista, a fost una dintre cele mai traduse carti ale anului 2009. Personajele principale sunt doi soti a caror viata e data peste cap atunci cand fiica lor se intoarce din Canada, impreuna cu logodnicul ei american.
De altfel, cartea a fost ecranizata de Stere Gulea, protagonistii fiind Luminita Gheorghiu si Marian Ralea.

Florin Lazarescu

Este unul dintre cei mai tradusi scriitori romani, fiind in acelasi timp si scenarist. Printre filmele ale caror scenarii ii apartin se numara Aferim!, Linndenfeld sau O umbra de nor...

Ce va recomandam
Romanul Amortire a fost lansat in 2013 si a primit mai multe premii de-a lungul timpului, printre care Premiul revistei "Observatorul Cultural". Personajul principal al cartii este Evghenie, un barbat de 40 de ani care incearca sa isi castige extistenta  practicand cateva slujbe marunte.

Lucian Dan Teodorovici

Lucian Dan Teodorovici a fost redactorul-sef al Editurii Polirom timp de patru ani, iar in prezent e senior-editor al saptamanalului Suplimentul de cultura. El este si regizor de teatru, punand mai multe piese in scena la Teatrul National din Iasi.

Cartile sale au fost traduse si publicate in Franta, SUA, Germania, Spania sau Italia.

Ce va recomandam
Celelalte povesti de dragoste e o colectie de unsprezece povestiri despre esecul in dragoste. Lipsa comunicarii, gelozia, tradarea, toate sunt prezentate din perspective diferite, cu finaluri neasteptate.

Radu Pavel Gheo

Este redactor si traducator la Editura Polirom si ii puteti citii eseurile in Suplimentul de cultura, Timpul, Orizont, Dilema Veche si Revista 22. El a devenit cunoscut odata cu publicarea romanului Adio, adio, patria mea cu î din i şi â din a, un volum de eseuri unde povesteste experienta din perioada in care a locuit in America.

Ce va recomandam
In DEX-ul si sexul. Carte de joc, Radu Pavel Gheo se intreaba de ce in Dictionarul explicativ al limbii romane nu se gasesc cuvintele "deocheate" si ii critica pe cei care privesc lucrul asta ca pe un subiect tabu.

Lavinia Braniste

Lavinia Braniste a debutat in 2006 cu un volum de poezii, "Povesti cu mine". Ea a tradus mai multe volume de proza si a lucrat ca redactor la mai multe reviste din tara.

Ce va recomandam
In Escapada, ea vorbeste despre omul modern, preocupat de cariera, care nu mai stie cum sa faca fata stilului de viata din zilele noastre.

Ionut Chiva

Chiva a debutat in anul 2004 cu un roman de proza, iar apoi a publicat si unul de poezie.Este membru al cenaclului Fracturi.

Ce va recomandam
Cu romanul 69 a luat premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti si a devenit unul dintre cei mai promitatori tineri scriitori.Povestile sunt foarte incordate, iar finalul nu este deloc cel la care te astepti.

Cezar Paul Badescu

Cezar Paul Badescu este seful Departamentului Cultura al ziarului Adevarul si redactorul-sef al suplimentului Adevarul literar si artistic. A debutat in 1995 intr-un roman colectiv, alaturi de Sorin Gherghut, Svetlana Carstean, Razvan Radulescu, Mihai Ignat si T.O. Bobe.

Ce va recomandam
Tineretile lui Daniel Abagiu spune povestea unui tanar cu o viata banala, care nu se maturizeaza chiar daca lumea din jur ii cere acest lucru.

Adina Popescu

A colaborat cu Revista 22 si Dilema, iar articolele ei au castigat premii precum Premiul agentiilor ONU pentru mass-media si Marele Premiu, la sectiunea cultura a concursului „Tanarul Jurnalist al Anului – 2006”, organizat de Freedom House.

Este si regizor, documentarul ei, Anul dragonului, fiind apreciat in plan international.

Ce va recomandam
Povestiri de pe Calea Mosilor reuneste niste povesti despre o zi in inima cartierului, al carui personaj principal este celebrul tramvai 21.

T.O. Bobe

Sursa
T.O.Bobe este poet, prozator si scenarist de film si televiziune. Timp de mai multi ani, a fost bursier in Stuttgart, el debutand in volumul colectiv Tablou de familie.

Ce va recomandam
Romanul Cum mi-am petrecut vacanta de vara e scris din perspectiva unui copil de 10 ani care vede lumea fara prejudecati.

 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu