Treceți la conținutul principal

Matematicianul american John Nash, castigator al unui premiu Nobel pentru Economie si sursa de inspiratie pentru filmul "A Beautiful Mind", a murit intr-un accident de masina

Imagini pentru John NashMatematicianul american, John Nash, al carui poveste a fost subiectul filmului de Oscar "A beautiful Mind", a murit intr-un accident de masina, informeaza BBC citand presa locala locala. John Nash, castigator al unui premiu Nobel in Economie in 1994 pentru doctoratul sau de 27 de pagini, este renumit pentru munca sa asupra teoriei jocurilor.

John Nash (86 de ani) si sotia lui, Alicia, au murit duminica, dupa ce taxiul cu care calatoareau a fost implicat in accident, in New Jersey.

Matematicianul a castigat in anul 1994 Nobelul pentru Economie.

Descoperirile sale din domeniul matematicii si lupta sa cu schizofrenia au facut subiectul filmului "A Beautiful Mind", premiat cu un Oscar.

Potrivit presei locale, e posibil ca cuplul sa nu fi purtat centuri de siguranta in momentul accidentului.

Nash s-a casatorit cu Alicia Larde in 1957, pe cand el era o stea in ascensiune in lumea matematicii.

La 22 de ani si-a luat doctoratul cu o lucrare de 27 de pagini ce avea sa influenteze decisiv teoriile economice ale secolului 20. A continuat ca matematician la MIT pana in 1959, cand s-a imbolnavit grav: schizofrenie paranoida, una dintre cele mai dure boli mintale.

Au urmat 25 de ani de internari fortate in spitale de psihiatrie, de vagabondaj si somaj. Cei doi au divortat in 1962 insa au ramas apropiati, iiar in 2001 Alicia si John Nash s-au recasatorit.

In 1994, atunci cand a primit premiul Nobel pentru doctoratul sau de 27 de pagini, John Nash era somer. La insistentele prietenului sau, matematicianul Harold Kuhn, Universitatea Princeton a creat rapid titlul de "Visiting Research Collaborator" pentru ca Nash sa poata avea o titulatura oficiala la ceremonia de primire a premiului.

Tot Kuhn, alaturi de alti matematicieni mai tineri, a insistat pe langa comitetul Nobel ca lui Nash sa nu-i fie refuzat premiul din motive de sanatate. Totusi, spre deosebire de ceilalti laureati, John Nash nu a primit invitatia traditionala din partea comitetului Nobel de a tine o conferinta.

La inceputul acestei saptamanii, John Nash a primit Premiul Abel, o alta distinctie prestigioasa in domeniul matematicii.

Citeste aici mai multe despre John Nash

de I.C.     HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu