Treceți la conținutul principal

FILIT lanseaza programul de rezidente pentru scriitori romani


Image result for filit ipotestiFestivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) lansează un nou program care încurajează creația contemporană: Rezidențe FILIT pentru scriitori români. Inițiativa aparține Muzeului Literaturii Române Iași și este dezvoltată în colaborare cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu. Prin acest program, trei autori români vor beneficia de transport, cazare timp de o lună, precum și de o sumă forfetară de 2.000 RON.

Programul face parte din noul proiect de management al Muzeului Literaturii Iași, având drept scop sprijinirea eficientă a creatorilor contemporani. În același timp, rezidențele FILIT pentru scriitori români vizează și promovarea unor locuri simbolice pentru literatura română, respectiv Iași și Ipotești.

„Cred că un Muzeul al Literaturii trebuie să se ocupe deopotrivă de promovarea patrimoniului și de stimularea creației contemporane, nu e bine să rămână cu fața întoarsă doar spre trecut. În fiecare an FILIT-ul vine cu proiecte noi privind traducătorii și autorii, proiecte care se derulează pe întreg parcursul anului, căci festivalul nu se întâmplă doar în cele cinci zile de efervescență incredibilă, ci și în restul timpului. Prin rezidențele FILIT pentru scriitori români venim în întâmpinarea unei nevoi reale, încercând să umplem o lacună impardonabilă în funcționarea sistemului cultural românesc. Deocamdată lansăm, experimental, trei rezidențe. Dacă lucrurile vor merge bine și proiectul își va găsi ecoul pe care îl așteptăm, anul viitor vom suplimenta numărul acestora.” (Dan Lungu, director MLR Iași)

Programul cuprinde 2 rezidenţe FILIT la Iaşi (Muzeul Literaturii Române Iaşi) și 1 rezidenţă FILIT la Ipoteşti (Memorialul Ipoteşti, Botoşani). Fiecare rezidenţă se derulează pe o perioadă de 30 de zile, între 1 iulie – 31 octombrie 2015, într-un interval ales de către beneficiar.

Potrivit comunicatului Muzeului Literaturii romane Iasi, pentru înscriere, autorul/autoarea trebuie să pregătească următoarele documente:
1.    formular de înscriere, disponibil electronic pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro ;
2.    copie după cartea de identitate;
3.    numele proiectului de rezidență și o scurtă descriere (max. 2000 de semne);
4.    curriculum vitae.

Beneficiarul rezidenței are obligația de a scrie un text despre Iași sau Ipotești (min. 10.000 semne), precum și de a participa activ la unul dintre evenimentele culturale ale MLR Iași pe perioada rezidenței. De asemenea, în momentul publicării, autorul trebuie să menționeze faptul că textul a fost scris cu sprijinul rezidenței FILIT pentru scriitori români.


Perioada de înscriere este 27 aprilie – 27 mai 2015, iar dosarele se vor transmite în format electronic la adresa muzeul.literaturii@gmail.com. După evaluarea dosarelor, rezultatele vor fi anunţate la data de 15 iunie 2015, pe site-urile www.muzeulliteraturiiiasi.ro și www.filit-iasi.ro .

Persoană de contact: Daniela Ștefan (Iași, str. V. Pogor, nr. 4, 700110, tel.: +40  0232.410.340, +40 747.499.400)

Programul de rezidențe pentru scriitori români este al treilea proiect cultural de acest gen, lansat de FILIT. În anul 2014 a fost lansat Rezidenţe FILIT pentru traducători străini, aflat acum la a doua ediție, prin care 6 traducători străini sunt sprijiniți anual, precum și proiectul de promovare a muzeelor literare ieșene, în urma căruia a fost publicată o carte despre sonetistul Mihai Codreanu, scrisă de Viorel Ilișoi.

Anul acesta, ediția a III-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași va avea loc în perioada 30 septembrie-4 octombrie 2015, reunind mari nume ale literaturii și lumii culturale. 

de D.S.     HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>