Treceți la conținutul principal

Magazinul caritabil SocialXchange, la care plătești în muncă


Persoanele cu venituri reduse, care sunt în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6, pot primi alimente, haine, jucării, produse de igienă personală, rechizite, cărţi şi chiar obiecte de mobilier, în schimbul muncii prestate. Pentru fiecare oră de muncă prestată oamenii acumulează puncte, cu care pot apoi achiziţiona produse din magazin.

Produsele din magazin provin din donaţii de la persoane fizice şi juridice, din orice colţ al ţării, în timp ce beneficiarii sunt doar persoane din evidenţa DGASPC Sector 6. "Acest magazin va exista atâta timp cât vor exista persoane aflate în nevoie şi atâta timp cât vor exista donatori", a declarat, joi, Marius Lăcătuş, directorul general al DGASPC Sector 6.

Sistemul de puncte păstrează un echilibru între o rețea de schimb și o retea caritabilă. Astfel, se folosește o metodă mai complexă care constă în schimbarea de bunuri (alimente, haine, rechizite etc.) pe servicii (servicii de curățenie, cursuri de utilizare a calculatorului, șah, activități sportive etc.), prin intermediul unei Unități Locale de Valoare denumită "punct".

De la deschiderea magazinului, la jumătatea lui decembrie 2014, şi până în prezent, au fost 44 de donatori şi 24 de beneficiari, potrivit lui Mihai Preda, coordonatorul magazinului. Până în prezent, un bărbat a prestat cele mai multe ore de muncă, 42 de ore, de la curăţenie în curtea unui centru DGASPC Sector 6 şi până la săpat pământul sau curăţat zăpada, într-un centru al DGASPC. "Avem o listă de circa 50 beneficari pe care îi rulăm în funcţie de timpul pe care îl au la dispoziţie şi de munca pe care o pot presta. Vrem să încercăm să colaborăm şi cu ADP-ul să ne putem extinde, ca să găsim şi alte activităţi", a explicat Mihai Preda.

Valoarea muncii prestate de beneficiari variază în funcție de complexitate, de regulă între 8 şi 16 puncte. "De exemplu pentru o oră de călcat rufe se primesc 8 puncte, întrucât este o activitate destul de minuțioasă. Pentru curățat zăpada sau săpat se primesc câte 10 puncte pe oră, sortat îmbrăcăminte - 6 puncte, iar pentru încărcat/descărcat marfă clienții beneficiari primesc 10 puncte/oră.

Pentru stabilirea punctajului pentru alte servicii se vor căuta tarifele de pe piață, în funcție de acestea se vor stabili și tarifele pentru serviciile magazinului", a explicat Mihai Preda, la solicitarea B365.ro.

"Vrem să promovăm demnitatea. Nu trebuie să confundăm mila cu ajutorul oferit unor persoane care sunt demne, care nu vor să cerşească, nu vor să primească ceva fără a face nimic. Acest magazinul este liantul în această problemă. Punctele se câştigă muncind. Nu condiţionăm ajutorul social oferit de autoritatea locală şi Guvernul României. Acest proiect se doreşte a fi unul complementar, de conştientizare. Prin urmare, orice persoană care munceşte poate să-şi aleagă de aici orice obiect pentru că nimeni nu ştie mai bine decât acea persoană care sunt nevoile reale apropiate. Astfel, muncind pentru ele îşi va drămui punctele pentru a-şi lua un produs care îi este absolut necesar", a explicat Marius Lăcătuş, la inaugurarea magazinului.

Oamenii care vor să facă donaţii pot dona alimente neperisabile, rechizite, cărţi, jucării, materiale de igienă, haine, obiecte de mobilier sau electrocasnice. Până în prezent cele mai multe donaţii au fost de haine, în timp ce produsele alimentare sunt cele mai căutate, potrivit coordonatorului magazinului. Dintre produsele alimentare, la mare căutare sunt uleiul, zahărul, orezul, pasta de tomate, iar dintre produsele nealimentare se numără cele pentru copii, produsele de igienă şi hainele. "Mai avem şi promoţii la produse care nu se vând sau a căror durată de valabilitate se apropie de expirare. Pe primii beneficiari i-am dus mai întâi în camera cu produse nealimentare. Iniţial şi-au ales detergenţi şi haine, însă când au ajuns în camera cu alimente au renunţat la produsele nealimentare şi au ales alimentele", a mai spus Mihai Preda.

Ce servicii primesc donatorii în schimbul produselor oferite

"Donatorilor le oferim, pe lângă zâmbete şi mulţumiri, diverse servicii, precum acces la salinoterapie, kinetoterapie, masaj, acces la un teren de tenis de câmp, acces la tenis de masă, de care ei pot beneficia folosind punctele pe care le primesc pentru donaţiile făcute. Donatorii vor să ştie că există transparenţă totală în ceea ce priveşte donaţiile şi, totodată, vor să ştie că acestea ajung la persoanele care într-adevăr au nevoie şi care, cu ajutorul acestor donaţii, pot să iasă dintr-o situaţie de impas.
Făcând acest sistem putem să-i ajutăm şi pe unii şi pe ceilalţi", a mai spus Lăcătuş

Donatorii pot schimba punctele primite, pe care le pot folosi pentru anumite servicii oferite de DGASPC Sector 6, precum:

- servicii de agrement: acces la un teren de tenis sau la mese de ping-pong
- salinoterapie
- evaluare şi consiliere psihologică
- cursuri de parenting şi de dezvoltare profesională
- spaţii şi dotări cursuri şi conferinţe
- organizare de evenimente.

Special pentru copii se oferă următoarele servicii:

- salinoterapie, recuperare medicală
- acces la spaţii de joacă sau pentru evenimente, animaţie de petrecere
- cursuri de karate, scrimă, şah, informatică, dans, limbi străine
- evaluare şi consiliere psihologică.

Valoarea punctelor aferente donaţiei reprezintă jumătate din valoarea bunurilor donate. Astfel, pentru o donaţie de 100 de lei, donatorii primesc în schimb 50 de puncte.

Donatorii care nu vor să beneficieze de punctele respective pot solicita ca punctele lor să fie transferate altor persoane, fie nominalizând cui vor să doneze punctele, în cazul în care vor să le doneze unor bătrâni care nu pot presta ore de muncă pentru a beneficia de produse, fie precizând că vor ca respectivele puncte să fie donate celor care au nevoie de ele.

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Sector 6 mulţi dintre donatori ajung să doneze punctele primite în schimbul produselor pe care le aduc în magazin.

Citeşte şi: La Magazinul SocialXChange cumperi cât muncești. Prețul obiectelor, calculat în ore de muncă

Magazinul este deschis de luni până vineri între orele 8.00 - 16.30, în timp ce donaţiile se pot face oricând, apelând la datele de contact disponibile pe site-ul magazinului Social XChange.

Cât costă produsele din magazinul caritabil Social XChange


Produsele din magazin sunt atât noi, cât şi folosite, dar în stare bună. Hainele, jucăriile, dar şi celelalte obiecte second hand donate sunt spălate şi au aviz epidemiologic, potrivit lui Nicolae Gorunescu, director executiv la Direcţia Protecţia Copilului Sector 6. Înainte ca produsele să ajungă în magazin se face o evaluare a acestora, pentru a se stabili preţul care va fi afişat şi numărul de puncte de care va beneficia donatorul.

Fiecare punct din preţul afişat la raft echivalează cu 1 leu, iar preţurile produselor sunt mai mici decât cele din magazinele obişnuite. Valoarea produselor disponibile la Social XChange ajunge până la 80% din preţul afişat în magazine.

Pentru donatori, valoarea punctelor aferente donaţiei reprezintă jumătate din valoarea bunurilor donate. Astfel, pentru o donaţie de 100 de lei, donatorii primesc în schimb 50 de puncte pe care le pot folosi pentru a beneficia de serviciile oferite de DGASPC Sector 6.

Beneficiarii care vor anumite bunuri, fie că e vorba de obiecte de mobilier sau produse electronice şi electrocasnice pot "bloca" produsele dorite, anunţându-i pe reprezentanţii magazinului că vor să primească produsele respective atunci când acumulează suficiente puncte, a mai spus Lăcătuş.

Iată câteva dintre preţurile produselor disponibile în magazin:
- 1 l de ulei - 3 puncte
- 1kg făină - 1 punct
- 1 kg sare - 0,5 puncte
- 1 kg mălai - 1 punct
- 1 kg de zahăr - 2 puncte
- 1 kg de fasole - 6 puncte
- 1 conservă de ton - 6 puncte
- 1 borcan de gem - 3 sau 4 puncte
- 1 l oţet - 2 puncte
- 1 kg orez - 3 puncte
- roşii la cutie - 2 puncte
- 1 borcan de varză murată - 3 puncte
- 1 conservă de carne de vită - 3 puncte
- 1 conservă pate de porc - 4 puncte
- 1 conservă de fasole cu costiţă - 2 puncte
- 1 conservă de carne de porc - 4 puncte
- 1 conservă paste de tomate - 4 puncte
- 1 borcan de compot de piersici - 3 puncte
- 1 conservă compot de ananas - 3 puncte
- 1 conservă ciuperci - 3 puncte
- 1 borcan de mazăre - 2 puncte
- 1 borcan fasole verde - 4 puncte
- paste făinoase - 2 puncte/punga
- ceaiuri - 1 - 3 puncte cutia
- napolitane - 1 punct
- biscuiţi - 0,5 puncte
- 1 cutie fulgi de cartofi - 2 puncte
- 1 borcan de zacuscă - 3 puncte
- supă instant - 0,5 puncte/ punga
- lapte praf - 13 - 22 puncte/ cutia
- şampon pentru copii - 7 sau 12 puncte
- săpun pentru copii - 2 puncte
- 1 l clor - 1 punct
- 1 sticlă detergent de vase 1 l - 2 puncte
- bureţi de vase - 4 puncte setul
- detergent - 10 puncte
- şerveţele umede pentru copii - 2 sau 3 puncte
- set de 5 săpunuri - 2,5 puncte
- scutece pentru copii - 20 - 41 puncte/ bax
- rechizite - 0,5 - 8 puncte
- fotoliu - 25 puncte
- suzete - 3 sau 4 puncte bucata
- biberon - 3 puncte
- laptop de jucărie pentru copii - 2 puncte
- scaun de masă pentru bebeluşi - 10 puncte
- pătuţ pentru copii - 10 puncte
- jucării de pluş - 0,5 sau 1 punct
- cărţi - 0,5 sau 1 punct
- haine - 1 - 3 puncte
- biciclete pentru copii - 20 sau 40 puncte

Mai multe produse disponibile în magazin şi preţurile acestora AICI.

Magazinul SocialXChange este situat în Cartierul Crângași, zona Podul Grant (Calea Crângași, Nr. 3), și funcționează de la începutul anului, urmând să fie inaugurat în curând. La Magazinul SocialXchange se poate ajunge cu următoarele mijloace de transport în comun: 178, 11, 44, stația Pasaj Grant. Pentru mai multe detalii urmăriți pagina de Facebook a magazinului SocialXChange.

scrisă de

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu