Treceți la conținutul principal

A murit scriitorul Eduardo Galeano - autorul romanului "Memoria focului"


Scriitorul uruguayan Eduardo Galeano a murit luni la Montevideo, la 74 de ani, a informat editura sa citată de ziarul spaniol El Pais. 
Eduardo Galeano a fost internat vineri la spital în urma unui cancer la plămâni.

De la publicarea în 1971 a primului său succes, "Las venas abiertas de América Latina", el a devenit un clasic al literaturii politice latino-americane. Din opera sa face parte și cunoscutul roman " Memoria del fuego" ("Memoria focului"), din 1986, care a fost tradus în aproximativ 20 de limbi străine.

Înainte de a deveni un exponent de seamă al ideologiei de stânga latino-americane, Galeano a lucrat ca muncitor, desenator, pictor, curier și casier la bancă, între alte meserii. "Las venas abiertas de América Latina" a fost publicat când Galeano avea 31 de ani, când el însuși a declarat că nu avea pregătirea necesară pentru o asemenea sarcină.

În 2009, cu prilejul Summitului Americilor, fostul președinte venezuelean Hugo Chávez i-a dăruit un exemplar în original al romanului lui Galeano — interzis de cenzură în dictaturile din Uruguay, Argentina și Chile — președintelui SUA, Barack Obama. Cu această ocazie, cartea a urcat în topul celor mai vândute cărți pe Amazon, într-o singură zi, de pe poziția 60.280 pe locul 10.

Întrebat despre această performanță, Galeano a răspuns: "Nici Obama, nici Chávez nu vor înțelege textul. [Chávez] i-a făcut-o cadou lui Obama, cu cea mai bună intenție din lume (...) dar într-o limbă pe care el nu o cunoaște. A fost un gest generos, dar cam brutal", a conchis el.

AGERPRES/(AS — editor: Mihaela Nicolaescu)
Sursa: agerpres.ro


preulare de pe: ziuanews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu