Scriitorul turc Yaşar Kemal a murit la vârsta de 91 de ani

Image result for yaşar kemalAutorul Yaşar Kemal, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai Turciei, care a celebrat în operele sale vieţile celor asupriţi şi ale cărui cărţi au fost traduse în 40 de limbi, a murit, sâmbătă, la vârsta de 91 de ani.

Yaşar Kemal a fost internat în spital de la mijlocul lunii ianuarie, din cauza unor probleme respiratorii şi cardiace, potrivit presei turce. Decesul său a fost cauzat de insuficienţa multiplă a organelor.

Yaşar Kemal, de origine kurdă, pe numele său adevărat Kemal Sadık Gökçeli, s-a născut într-un sat din sud-estul Turciei, cu câteva săptămâni înainte de fondarea Republicii Turce pe rămăşiţele Imperiului Otoman.

Locul naşterii lui Kemal, fertila câmpie Çukurova, este cel în care au loc cele mai multe dintre poveştile sale, inclusiv acţiunea din cel mai cunoscut roman al său "Indje Memed, haiducul/ İnce Memed" (apărută la Bucureşti în limba română în 1964, la Editura pentru literatură universală, n.r), din 1955, despre un haiduc care se răzbună pe un nobil crud. Cartea i-a adus scriitorului, în cele din urmă, în 1973, o propunere la premiul Nobel pentru literatură.

"Niciun scriitor nu poate fi un mare romancier fără propria sa Çukurova", a spus la un moment dat Kemal.

Viaţa autorului a fost atinsă de tragedii încă de la o vârstă fragedă. Când avea cinci ani, Kemal a fost martorul uciderii tatălui său de către un orfan pe care familia sa îl adoptase. Evenimentul a stat la baza romanului "Salman the Solitary" ("Yağmurcuk Kuşu", titlul original în limba turcă, n.r.).

Yaşar Kemal a renunţat la studii în timpul gimnaziului şi a lucrat la o fermă şi apoi într-o fabrică, înainte de a obţine o maşină de scris şi a deveni, în cele din urmă jurnalist. Influenţele sale literare includ autori precum Lev Tolstoi, Anton Cehov şi Stendhal.

Regretatul cineast Elia Kazan, care s-a născut tot în Turcia, declara în trecut despre prietenul său: "Kemal este un povestitor de modă veche, în tradiţia lui Homer, un purtător de cuvânt pentru un popor care nu avea altă voce".

Cândva un membru de frunte al Partidului Marxist al Muncitorilor, Kemal, care se uita cruciş după ce şi-a pierdut ochiul drept în copilărie, în urma unui accident cu un cuţit, a fost arestat de mai multe ori pentru activităţile sale politice.

În 1995, scriitorul a fost judecat sub acuzaţia de propagandă separatistă pentru susţinerea acordată disidenţilor kurzi şi a primit o pedeapsă cu suspendare.

Cunoscut pentru abordarea sa lirică, Kemal, care a ajutat la dezvoltarea "romanului rural", a scris despre ţărani şi puterea lor şi despre dezastrele cauzate de om şi de natură, pe care aceştia le-au înfruntat.

"Toată viaţa mea, singurul meu vis a fost să scriu un pic mai mult, un pic mai bine", a declarat Yaşar Kemal în 2012, după terminarea ultimului său roman.

de Bogdan Enache
sursa: mediafax.ro