Treceți la conținutul principal

S-a deschis Salonul de carte de la Paris

Din Brazilia în Polonia, trecând prin circa 50 de destinații, Salonul de carte de la Paris s-a deschis vineri, pe fondul preocupării pentru libertatea de exprimare a scriitorilor, potrivit site-ului lepoint.fr. 

Foto: (c) Liviu ȘOVA / Arhiva AGERPRES 

Algerianul Kamel Daoud, autor al romanului salutat de critică 'Meursault, contre-enquete', este supus unei fatwa pentru pozițiile sale liberale și laice. El a participat vineri la o dezbatere despre libertatea de exprimare alături de desenatorul Plantu, după mai bine de două luni de la atentatul sângeros care a vizat Charlie Hebdo.

Italianul Erri De Luca, urmărit în Italia pentru incitare la sabotarea liniei feroviare Lyon-Turin, a primit sprijinul unor autori cunoscuți pe plan mondial precum Salman Rushdie sau Paul Auster.

Brazilia este invitat de onoare, cum a mai fost în 1998. Este prima țară care deține pentru a doua oară statutul de invitat de onoare, a subliniat ministrul francez al culturii, Fleur Pellerin, inaugurând Salonul.

Sunt prezenți aproape 50 de autori brazilieni, printre care Bernardo Carvalho, Ana Maria Machado sau Paulo Lins.

Apar noi voci, 'oameni care scriu despre orașe cu o diversitate de experiențe urbane', a declarat, pentru AFP, Ana Maria Machado.

Orașele poloneze Cracovia și Wroclaw sunt și ele în lumina reflectoarelor.

'Cracovia este orașul tinereții mele, un oraș în care se citește mult', a declarat, pentru AFP, regizorul Roman Polanski. 'Witold Gombrowicz era autorul meu preferat în tinerețe pentru că acest gen de literatură era interzis în Polonia', a subliniat cel care a regizat 'Pianistul', Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes din 2002.

Sunt prezenți circa 20 de autori polonezi, printre care Marek Bienczyk, Iwona Chmielewska, Marek Krajewski și Urszula Koziol.

Printre cei 3.000 de autori care vor scrie dedicații se numără laureata Premiului Goncourt pe 2014, Lydie Salvayre, precum și Sylvain Tesson, Amin Maalouf, Amélie Nothomb sau David Foenkinos.

Acest Salon nu va reprezenta însă toate editurile. Grupul Hachette Livre (Grasset, Fayard sau Calmann-Lévy) nu participă, invocând costul.

În timp ce scrisul și cartea sunt mai mult ca oricând un scut împotriva obscurantismului și fanatismului, această absență a editurii Hachette Livre sună ca o 'eroare morală', a reacționat Eliane Calmann-Lévy, acționar minoritar al Editions Calmann-Lévy.

Alt motiv de îngrijorare este faptul că lectura și vânzările de carte au scăzut, după cum arată mai multe studii.

Ministrul Fleur Pellerin a anunțat la Salonul de carte apropiata lansare a unei campanii în favoarea lecturii în rândul tinerilor, precum o mare 'serbare a cărții' în cursul verii.

La Salonul de la Paris, editura 'L'école des loisirs' propune o expoziție de desene originale, sub genericul '50 ans de création pour les enfants' (50 de ani de creație pentru copii), iar Gallimard prezintă comori ale arhivelor sale pentru a marca cei 70 de ani ai colecției 'Série Noire' (1945-2015).

sursa: AGERPRES/(AS — autor: Pepa Sița, editor: Codruț Bălu)

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu