Treceți la conținutul principal

Tot ce trebuie să ştim despre examenele Cambridge

În prezent, numeroşi români se îndreaptă în direcţia obţinerii certificatelor de limba engleză care să ateste o bună cunoaştere a limbii. Multă lume ştie să vorbească engleza, dar aproximativ, iar cei care vor să aibă mai multe şanse la angajare, sau la obţinerea unui loc bugetat la universităţi străine, pentru studii avansate în limba engleză, trebuie să se departajeze prin asemenea certificări. Există examinări IELTS, TOEFL, Cambridge şi altele. În privinţa acreditărilor oferite de Universitatea Cambridge, prin intermediul centrelor sale de examinare de pe tot globul, ele corespund atât englezei generale, cât şi limbajelor funcţionale, specializate, de pildă, juridic şi financiar, de afaceri, sau pedagogic. Mai jos vă vom descrie cerinţele, competenţele atestate şi preţurile practicate în cazul examenelor Cambridge de engleză generală, cel mai intens căutate.

Principalele categorii de examene Cambridge de engleză generală sunt FCE, CAE şi CPE. Acestea reprezintă treptele superioare ale cunoaşterii limbii engleze, aşa cum sunt ele recunoscute pe plan european, prin intermediul Scalei Europene de Referinţă. Examenele Cambridge pot avea loc fie pe suport tipărit, pe hârtie, fie pe suport electronic, digital. Aceste examene nu cer atât de multe cunoştinţe cât, mai degrabă, capacităţi lingvistice.

Examenele Cambridge se desfăşoară în România în 54 de oraşe, majoritatea filialelor de examinare aparţinând instituţiei British Council. Bineînţeles, au apărut şi alte centre acreditate în care se pot susţine aceste examinări. Nu ne propunem redarea listei lor complete, însă, vom reda, câteva exemple în mod aleator: European Examinations Centre în Bucureşti, British Language Centre (în cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”) în Arad, Eurognosi România în Argeş, Asociaţia Eurolingva România în Bihor, Centrul de Limbi Străine (din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu) etc.

FCE, First Certificate in English garantează capacitatea de comunicare într-un mediu de lucru sau de studiu în care se vorbeşte exclusiv engleza. Nivelul corespunzător FCE pe scala europeană de referinţă este B2. Cel care se găseşte la acest nivel poate scrie corespondenţă, poate discuta şi înţelege engleza din mass-media şi din jurul său, la un nivel deasupra celui intermediar. Preţul înscrierii la acest examen este de circa 600 de lei la British Council (BC) şi între 550 şi 580 de lei la European Examinations Centre (EEC) [instituţiile exemplificate sunt orientative]. Se poate susţine de aproape 6 ori pe an la British Council.

Deţinerea certificatului CAE, Cambridge Advanced Certificate in English, demonstrează vorbirea şi scrierea în limba engleză la nivelul C1, corespunzător studiilor academice şi profesării în această limbă. Susţinerea examenului CAE variază ca preţ între 600-620 (BC) şi 580-590 (EEC). Cel care deţine acest certificat este capabil să utilizeze limba engleză cu uşurinţă în prezentări şi comunicări, precum şi în conversaţii complexe.

Cel mai înalt nivel de cunoaştere a limbii engleze certificat de Cambridge este C2 pe scala europeană, aferent examenului Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE). Acest certificat demonstrează că un om stăpâneşte perfect engleza şi o poate folosi fluent în orice context academic, profesional sau în cercetare. Persoanele care se găsesc la acest nivel de stăpânire a englezei pot înţelege aproape orice comunicare, orală sau scrisă, în engleza standard, obişnuită şi academică, precum şi în cea colocvială,. Este posibilă purtarea de discuţii şi dezbateri argumentative pe teme complexe din orice domeniu. Ca preţ, examenul CPE costă între 650-670 (BC) şi 620-630 (EEC). De obicei, această examinare se poate susţine de 2 ori pe an.

Aşadar, dacă decideţi să vă înscrieţi la unul din cele trei principale examene Cambridge de engleză generală, cel mai indicat este să vă evaluaţi nivelul printr-un test şi raportarea rezultatelor la scala europeană de referinţă. După aceea, în funcţie de rezultate, vă puteţi orienta către FCE, CAE sau CPE. Este importantă nu numai deţinerea noţiunilor de gramatică şi a unui vocabular amplu, ci şi mult exerciţiu cu teste-model pentru aceste examinări, deoarece cunoaşterea tiparelor de lucru poate scurta timpul de rezolvare a cerinţelor şi poate contribui la obţinerea unor rezultate mai bune.

scrisă de Daniel Magdalen
sursa: epochtimes-romania.com

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu