Treceți la conținutul principal

POEZII PATRIOTICE – Un nou volum de versuri al distinsei poete din Basarabia română, Maria Vlas Botnaru

Maria Botnaru - Poezii Patriotice - Chisinau - via Ziaristi Online Roncea RoPrimele poezii le-a scris pe când era elevă, declamându-le în cadrul Cenaclului „Retorica”, organizat de profesorul George Sângereanu, dar ele nu s-au păstrat. Primul caiet de creație a fost întitulat cu ocazia participării la olimpiada raională de limbă și literatura română, unde se cerea creație proprie și care, probabil, a jucat un rol hotărâtor în a obține premiul I.

Poezia cu adevărat a erupt în sufletul poetei, atunci când l-a întâlnit pe Alexandru Valeriu Moraru, cunoscut istoric-arhivist şi publicist, care a însuflețit-o să ia în serios această pasiune și s-o aștearnă pe hârtie. Până atunci scria rânduri, strofe pe foi răzlețe și, deseori, nici nu le păstra. Poezia trăia în suflet mai mult într-o formă verbală și de multe ori doar în gând, pentru că a crește 3 copii, ai parte de mai multă proză, decât de poezie.

Prima culegere de versuri, semnată de autoare „Imensitatea iubirii”, un proiect, realizat cu dibăcie de Alexandru Valeriu Moraru, autoarea copertei fiind fiica sa, Laura Moraru, a apărut în anul 2011 la Chișinău. „Când am luat în mâini primul meu volum de versuri, am simțit același sentiment de împlinire, ca în clipa când Dumnezeu mă fericea cu un prunc.”- avea să menţioneze Doamna Maria Vlas Botnaru la lansarea cărții, desfășurată în satul de baștină Sărata Galbenă, Hâncești.

Un alt volum de versuri, „Urmele dragostei eterne”, a văzut lumina tiparului în anul 2013 la Chișinău, înmănunchind în 228 de pagini poeziile scrise de dna Maria Vlas Botnaru în perioada 2012-2013. Proiectul a fost realizat de Alexandru Moraru, cu concursul Laurei Moraru ca autor de copertă.

Se pare că pentru cunoscuta poetă şi publicistă Maria Vlas Botnaru a devenit o frumoasă tradiţie, ca în ajunul zilei de naştere să scoată de sub tipar câte o carte, sau mai bine zis câte un volum de versuri. Astfel s-a întâmplat şi la începutul lunii septembrie, 2014, când a văzut lumina tiparului culegerea “Poezii Patriotice” editată tot la Chişinău.

Cred că vă daţi bine seama că autoarea a adunat sub coperta noii plachete de versuri cele mai frumoase poezii şi poeme scrise în ultimii ani la tema respectivă şi publicate parțial în cărţile Domniei sale sau pe paginile portalului său Imensitatea Iubirii cu Maria Botnaru (www.tighinaromaneasca.wordpress.com).

Această Doamnă talentată şi dacă vreţi excepţională, fiindcă aşa este, a izbutit din nou să bucure cititorul cu lucrări actuale, originale, scrise cu sufletul şi trecute prin inimă. Cartea are 100 de pagini care cuprind un număr impunător de poezii ancorate în dragostea de Neamul românesc, de limba română, de istoria noastă milenară, plină de eroism, dar şi dramatism.

Volumul conţine multe dedicaţii poetice închinate Marilor Bărbaţi ai Neamului românesc: Mihai Eminescu, Mihai Viteazul, Grigore Ghica, Alexandru cel Bun, Mareşalul Ion Antonescu, Alexei Mateevici, Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Ion şi Doina Teodorovici, Gheorghe Buzatu, Valeriu Gafencu, sau ai celor mai mici, din zilele noastre, Ion Măldărescu, Victor Roncea, s.a..

Nu vom dezvălui detaliat conţinutul cărţii, dar va asigur că în scurt timp, cartea va fi căutată „ ca floarea de leac” de toţi cei cărora le place poezia patriotică, de toţi cei cărora le plac versurile.
Cât pe ce să ne scape faptul că de această dată, Doamna Maria este nu numai autoarea frumoaselor poezii, destul de semnificative şi reuşite din punct de vedere al tematicii şi subiectelor propuse, dar şi autoarea copertei, realizată cu măiestrie.

„Viața cu bune și rele, cu realizări și dezamăgiri, oamenii ce mă uimesc prin felul lor de a fi, istoria neamului românesc, dragostea de Țară și de graiul românesc, dragostea de omul iubit, sentimentul matern, ce mă topește zi de zi, natura, ce mă fascinează în orice anotimp… toate, în ansamblu, alcătuiesc tematica poeziilor mele. Mai bine zis, poeziile mele se nasc din emoții, din încărcătura sufletească ce nu mă mai încape și se cere, urgent, așternută pe hârtie, ca să ajungă în sufletul cititorului” – relata autoarea într-un interviu televizat.

În opinia dnei Maria Vlas Botnaru, „Dragostea e un izvor, din care sorbi lacom, pe săturate și nu mai ai saț. Dragostea este soțul Alexandru, cu care rostim același cuvânt și trăim în același gând. Dragostea sunt copiii, cărora le-am dat fărâmă din mine și-mi vor duce numele mai departe, iar poezia este cuvântul îmbrăcat într-un veșmânt de idei…”

Sursa: Secretele Istoriei via Ziaristi Online

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu