Treceți la conținutul principal

Limba română, Eminescu, tradiţiile noastre sunt promovate în India de un profesor din Sighişoara

Limba română, Eminescu, tradiţiile noastre sunt promovate în India de un profesor din Sighişoara
FOTO: Facebook Hent Nicolae Adrian
Limba română este promovată şi la 6000 de kilometri depărtare de casă. Digi24 a călătorit în India şi vă prezintă povestea unui profesor din Sighişoara care a reuşit să-i inveţe pe studenţii săi poeme de Mihai Eminescu şi să cunoască în detaliu cultura şi tradiţiile româneşti.

Cei 30 de studenţi indieni care recită din Eminescu învaţă la Universitatea din Delhi. Urmează cursurile lui Nicolae Henţ, profesorul din Sighişoara care, în urmă cu un an, şi-a schimbat viaţa radical. A lăsat liceul din Târnăveni şi a venit să predea limba română la cea mai mare universitate din lume, care are 3,5 milioane de studenţi.

Munca mea de zi cu zi este un fel de aventură care începe dimineaţa la 8.00, trezit cu porumbeii, păunii, maimuţele în jurul ferestrei. Eu cred că indienii sunt receptivi. Dacă în urma unui an de muncă sunt cu 10 indieni mai mult care ştiu despre România, care ştiu două cuvinte în limba română este o luptă câştigată”, povesteşte Nicolae Henţ.

Sistemul de învăţământ din India este total diferit, povesteşte Nicolae Henţ. Studenţii nu merg la şcoală de frica notelor, aşa că a fost nevoit să găsească soluţii pentru a-i convinge să vină la cursuri.

Studenţii indieni sunt diferiţi şi prin modul prin care se raportează la profesor. Pentru ei, profesorul este ceva sfânt. De multe ori îţi ating picioarele în semn de respect”, spune el.

Şi salarizarea este total diferită. Dacă în România un lector primeşte un salariu de 400 de euro, în India, venitul minim este de 800 de euro.

Autorul: Anca Apostol  
sursa: activenews.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu