Treceți la conținutul principal

Bucureştenii, invitaţi luni la un eveniment teatral inedit. Premieră "4m2" în Tei

Piesa de teatru 4 m2 se joacă în premieră în Lacul Tei. (Facebook)
Bucureştenii sunt aşteptaţi luni seara, la un eveniment teatral inedit, mai exact la prima reprezentaţie a unei piese de teatru civic, concepută special pentru a veni în sprijinul cetăţenilor. Spectacolul, intitulat sugestiv 4 m2 (patru metri pătraţi), se va juca luni, 16 februarie, de la ora 19.00, la Colegiul Tehnic Traian (sala de festivităţi), str. Luigi Galvani nr 20, sector 2, Bucureşti (la câţiva paşi de Parcul Circului de Stat).

Piesa de teatru a apărut la iniţiativa Centrului de Resurse pentru participare publică – CeRe, din dorinţa de a stimula spiritul civic al locuitorilor Bucureştiului prin artă. Inspirată din activitatea unor grupuri de iniţiativă active la nivelul Capitalei, piesa ilustrează modul în care cetăţenii pot convinge autorităţile publice să intervină în decizii publice, pentru rezolvarea diverselor probleme din comunitate (construcţii care sufocă oraşul, defrişări abuzive ale spaţiilor verzi, lipsa transparenţei decizionale a administraţiei în relaţie cu cetăţenii etc).

Ne dorim ca prin teatru să ajungem în casele oamenilor. Sperăm ca spectatorii, locuitori ai cartierului, să râdă şi să recunoască situaţiile cu care se întâlnesc în viaţa de zi cu zi. Şi, apoi, să decidă să se implice în a schimba lucrurile care nu le plac. Când se vor hotărî să acţioneze, vor şti că primul pas va fi să caute sprijinul unui vecin şi vor fi mai pregătiţi să adune semnături cu care să meargă într-o audienţă.” , afirmă Sînziana Dobre, Director de programe - CeRe.

Despre piesa de teatru „4 m2” :

Piesa a fost realizată în urma unui set de întâlniri dintre echipa de scenarişti şi cetăţeni din grupurile de iniţiativă din Lacul Tei, Callatis-Drumul Taberei şi Favorit, grupuri susţinute de cere prin programul de organizare comunitară şi este pusă în scenă cu sprijinul unei echipe de actori profesionişti, majoritatea colaboratori ai Teatrului Bulandra.

Din echipa piesei fac parte: distribuţia: Mirela Gorea, Ana Ioana Macaria, Profira Serafim, Ana Covalciuc, Silvana Negruţiu, Alexandru Fifea, costume – Doina Pop, mişcarea scenică – Mihaela Culda, text şi regie – Catinca Drăgănescu şi Ioana Petre.

"4m2 este un spectacol despre solidaritate şi responsabilitate, construit în jurul poveştii ultimilor patru metri pătraţi de verdeaţă dintr-o mare metropolă. Pornind de la documentarea unor grupuri de iniţiativă civică din câteva cartiere din Bucureşti, echipa proiectului a creat o poveste ficţională despre experienţele tragi-comice prin care este nevoit să treacă un om ce îşi propune să lupte pentru a salva de la betonarea spaţiului verde. Pe alocuri absurdă, pe alocuri dramatică, de multe ori surprinzătoare, povestea îşi propune să pună în discuţie felul în care fiecare dintre noi, în calitatea noastră de cetăţeni şi membri ai unei comunităţi, ne raportăm la aceasta şi alegem să devenim sau nu activi în viaţa ei ” - descriu Catinca Drăgănescu şi Ioana Petre piesa pe care o vor aduce luni în faţa spectatorilor.

După spectacolul din Lacul Tei vor urma şi alte reprezentaţii ale piesei de teatru şi în alte cartiere bucureştene – Drumul Taberei (zonele Favorit si Callatis) şi Pantelimon. Cele 6 reprezentaţii se vor desfăşura în intervalul februarie - aprilie 2015.

scrisă de Loredana Diacu
sursa: epochtimes-romania.com

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu