Treceți la conținutul principal

Românii, invitaţi să scrie "Cartea copilăriilor", o antologie cu texte frumoase din perioada inocenţei

Românii sunt invitaţi să scrie un text pentru "Cartea copilăriilor", o antologie coordonată de Dan Lungu şi Amelia Gheorghiţă, în care vor fi cuprinse întâmplări semnificative din anumite perioade, formându-se astfel o colecţie de emoţii şi amintiri, amuzante sau dureroase, din perioada copilăriei.

"Cartea copilăriilor" va fi "un compendiu al inocenţei, prospeţimii şi spontaneităţii, al trăirilor intense şi a imaginaţiei neîngrădite, al uimirilor descoperirii lumii", se arată pe pagina de Facebook a acestei antologii.

În "Cartea copilăriilor", coordonată de Dan Lungu şi Amelia Gheorghiţă, poate scrie oricine crede că are un episod interesant de povestit, din perspectiva copilului sau a părintelui, "căci rememorarea copilăriei este unul dintre cele mai frecvente, autentice şi democratice acte omeneşti".

"Talentul literar nu este obligatoriu, dar sinceritatea, da", se mai arată pe pagina de Facebook.

"Aşa cum spune şi titlul, suntem de părere că nu există o copilărie standard, ci e văzută şi trăită diferit de-a lungul istoriei, în spaţii geografice şi sociale diverse. De aceea, fiecare copilărie are ceva special şi preţios nu doar pentru cel ce o trăişte, ci şi în context mai larg, chiar dacă, poate, se referă la aceleaşi lucruri: jocuri şi jucării, locuri şi momente speciale, sărbători şi distracţii, călătorii şi tabere, prieteni, vecini şi colegi, muzică şi lecturi, relaţiile cu fraţii, părinţii şi bunicii, emoţii şi pasiuni, obrăznicii şi întâmplări riscante, şcoala, evenimentele de familie, animalele de companie, hobby-uri şi multe alte lucruri", se mai arată în descrierea proiectului literar.

"Cartea copilăriilor" se vrea, în egală măsură, o serie de documente subiective, personale, care să vorbească indirect despre epoci, mentalităţi sau evenimente istorice. Ele pot fi citite pentru a retrăi farmecul copilăriei, dar şi în folosul studiilor din domeniul ştiinţelor sociale.

Textele, de maximum 8.000 de semne, pot fi trimise până la data de 1 martie 2015 şi cele selectate vor fi publicate într-un volum colectiv, care va apărea la o editură importantă. Textele care sosesc până pe 15 ianuarie 2015 au şansa de a intra şi în revista Dacia Literară, a Muzeului Literaturii Române Iaşi.

Persoanele interesate pot trimite textele la adresa de e-mail cartea.copilariilor@gmail.com sau pe pagina de Facebook a antologiei, www.facebook.com/carteacopilariilor, unde se şi găsesc mai multe informaţii despre acest proiect.

de Dorina Calin
sursa: mediafax.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>