Azi se împlinesc 165 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu

 
Astăzi este ziua poetului Mihai Eminescu, dar, din acest an, data de 15 ianuarie mai capătă o semnificaţie, este şi Ziua Culturii Naţionale.

Parlamentarii au hotărât ca ziua de naştere a lui Eminescu să devină “un prilej de reflecţie asupra culturii române şi a proiectelor culturale de interes naţional”.

Argumentele iniţiatorilor legii au fost că şi în Spania ziua culturii a fost fixată în ziua morţii scriitorului Miguel de Cervantes, iar în Portugalia ziua de naştere a lui Luis de Camoes a devenit ziua în care se sărbătoreşte cultura naţională. În România, potrivit legii, autorităţile sunt obligate, de anul aceasta, să sprijine material si financiar organizarea de manifestări cultural-artistice şi de acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi evenimentului.

Mihai Eminescu, poetul naţional al României, cel mai mare poet român s-a născut 15 ianuarie 1850 la Botoşani fiind al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, fiică de stolnic din Joldeşti.

În Galați, poliţiştii şi agenţii de pază patrulează 24 de ore din 24 în parcul unde este amplasată cea mai veche statuie a poetului. Oamenii legii au grijă ca mâna muzei din ansamblul statuar să nu mai fie furată, aşa cum s-a întâmplat mai mulţi ani la rând.

by
sursa: presalibera.net