Treceți la conținutul principal

2015 - anul romanului politic la Editura Cartea Romaneasca

Anul editorial 2015 este anul romanului politic la Editura Cartea Romaneasca. Nu intimplator acum, la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist, apar citeva carti a caror forta e data de libertatea asumata a cuvintului, se arata in comunicatul editurii.

Arhitecturi rafinate – Glasul revolutiei, un nou roman social-politic din teribila serie marca Radu Aldulescu; Soseaua Virtutii. Cartea Ciinelui de Cristian Teodorescu, primul roman-studiu de caz despre lumea noua postdecembrista, care va fi urmat de Cartea copiilor; Moartea lui Siegfried de Octavian Soviany, asteptat cu sufletul la gura, al carui erou se afla la polul opus fata de controversatul Kostas Venetis; Vremea moroiului de Viorica Raduta, istorie netrucata, de stricta actualitate, in stilul inconfundabil al scriitoarei; Trilogia Corso de Daniel Vighi un amplu, fantastic roman al Timisoarei; Muscind din moarte ca din ciocolata, o carte a fugii si a sperantei, care consacra o scriitoare de exceptie: Cela Varlam; Mierla neagra de Radu Tuculescu, o poveste tulburatoare, invaluita in arome; cele doua romane care traverseaza oceanul, in cautarea succesului: Cartea de la Uppsala de Gellu Dorian si Ghetsimani 51 de Dan Stanca –,  toate aceste viitoare aparitii din colectia de proza depasesc orice asteptare din partea cititorului prin curajul si vizionarismul constructiilor desavirsite si prin personajele memorabile.

Reeditarea volumului Egloga de Ioana Ieronim, aparut in anii ’70 si declarat in unanimitate de critici o capodopera, a devenit o necesitate, iar romanul-graffiti al lui Constantin Abaluta, Femei raspintii imprevizibile, un refugiu sublim din cotidian.

Continua proiectul de constituire a Seriei de autor „Gheorghe Craciun”, sub ingrijirea lui Carmen Musat si a fiicei scriitorului, Oana Craciun. Seria va cuprinde intreaga opera – antuma si postuma – a celui care a dat o noua si extraordinara dimensiune scrisului romanesc.
 
Poezia anului acesta mizeaza, ca de fiecare data, pe noutate si diversitate generationala si incearca sa acopere, chiar si geografic, miscarea poetica actuala. Editorii si cititorii au in continuare incredere in viitorul poeziei romanesti contemporane.

In colectia Eseu: Cioran, un aventurier nemiscat de Ciprian Valcan cuprinde 30 de interviuri cu traducatori, editori, cititori sau exegeti ai filosofului din lumea intreaga. Adrian G. Romila in Pirati si corabii. Incursiune intr-un posibil imaginar al marii porneste intr-o calatorie fabuloasa pe traseele reale sau fictionale ale istoriei pirateriei, Simona Vasilache deschide atlasul cu Harti din carti, iar Bogdan Ghiu, in cartea-manifest Totul trebuie tradus! Noua paradigma, propune o schimbare radicala a viziunii asupra culturii actuale.

Colectia de critica/istorie literara pregateste trei studii remarcabile dedicate poeziei: Vitraliul si fereastra. Poeti romani contemporani de Irina Petras, Istoria Cenaclului de Luni de Daniel Puia-Dumitrescu si Emil Botta. Ars moriendi de Bogdan-Alexandru Stanescu. Alaturi de acestea va aparea monumentala Geografie a literaturii romane de Cornel Ungureanu si dezvaluirile de arhiva ale tinarului critic si istoric literar George Neagoe (Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor, 2013), Mizantropul optimist. G. Calinescu si (de)stalinizarea Romaniei.

Si in anul 2015, istoricul literar si criticul Geo Serban ingrijeste, dupa succesul inregistrat de Insemnarile mele de Maria Banus, un nou jurnal: Gradina de hirtie de Vera Calin – nume de referinta al literaturii comparate, aceasta doamna a literelor romanesti, care, nascuta in 1921, a fost martora schimbarilor profunde din viata politica si intelectuala a tarii.

Odata cu incheierea Concursului de Debut, asteptam rezultatele jurizarii – in jur de 15 februarie 2015 –, cu speranta ca, la fel ca in fiecare an, debutantii nostri vor deveni favoritii cititorilor si ai cronicilor literare si laureati ai premiilor nationale.

Top 5 cele mai vindute titluri Cartea Romaneasca in anul 2014:

1. Negustorul de inceputuri de roman, Matei Visniec
2. Kinderland si Controlul cartii. Cenzura literaturii in regimul comunist din Romania, Liliana Corobca
3. Vietile paralele, Florina Ilis
4. Poker. Black Glass, Bogdan Cosa
5. America de peste pogrom, Catalin Mihuleac

de D.S.     HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu