Treceți la conținutul principal

Metroul moscovit pune la dispoziţia călătorilor o serie de romane ruseşti clasice, în format digital

Romane de Puşkin, Cehov şi Tolstoi vor fi disponibile gratuit, în format digital, celor care folosesc metroul din capitala Rusiei, Moscova, graţie unui proiect care vizează crearea unei librării online cu peste 100 de volume.

Peste o sută de titluri ale literaturii clasice ruseşti sunt disponibile în format digital şi gratuit navetiştilor care folosesc metroul din Moscova, cei care doresc să citească o carte putând să scaneze un cod QR (Quick Response Code, o variantă a codului de bare, n.r.) folosind telefonul mobil sau tableta şi alegând cartea dorită din colecţia oferită online, informează theguardian.com.

Cărţile, care includ romane ale unor scriitori ca A.S. Puşkin, A.P. Cehov şi L. Tolstoi, vor fi disponibile tuturor celor aproximativ şase milioane de călători care circulă zilnic cu metroul moscovit. Un proiect similar a fost deja demarat în 700 dintre autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele care circulă în capitala rusă.

"Ideea este excelentă. Este foarte uşor de folosit la metrou, pentru că nu este nevoie să îţi faci un cont undeva. Oferta este destul de limitată, dar, dacă vor adăuga nişte autori străini şi nişte literatură modernă, o să fie grozav. Aş fi chiar de acord să plătesc puţin pentru asta", a declarat Tania Kerekeliţa, în vârstă de 36 de ani.

Librăria online este deja pregătită pentru utilizare, dar proiectul este promovat deocamdată în doar câteva din cele 195 de staţii, înainte ca programul să fie lansat la nivelul întregii reţele a metroului.

Moscoviţii sunt încurajaţi să sugereze noi cărţi pentru completarea colecţiei oferite online.
Navetiştii moscoviţii nu sunt străini de astfel de programe culturale, unul dintre proiectele anterioare prevăzând instalarea de minigalerii de artă în vagoanele de metrou. Librăria digitală coincide cu dorinţa autorităţilor care administrează metroul de a oferi internet wi-fi la bordul tututor trenurilor până la sfârşitul acestui an.

Librăria digitală nu este însă pe placul tuturor. "Prefer cărţile reale, pe hârtie, dar fiecăruia îi place altceva. Nu îi poţi face pe toţi fericiţi. Unora le plac cărţile serioase, clasice, unora nu le plac.

Principala chestie este să îi faci pe oameni să citească", a declarat Ilya Chipiga, profesoară de ştiinţe politice, în vârstă de 35 de ani.

Sistemul de metrouri din Moscova, faimos pentru arhitectura extraordinară a staţiilor sale, a fost inaugurat în 1935 şi este, în prezent, reţeaua care transportă cel mai mare număr de călători zilnic, cu peste 6,7 milioane de persoane folosind, în medie, serviciile sale. În prezent are 195 de staţii şi o reţea de 325,4 kilometri de linie ferată.

de Bogdan Enache
sursa: mediafax.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu