Franța: Patru finaliști pentru câștigarea premiului Goncourt 2014


Academia Goncourt a anunțat marți (28 octombrie) cei patru scriitori rămași în cursa pentru câștigarea celui mai prestigios premiu literar francez, Premiul Goncourt, care va fi decernat pe 5 noiembrie. Juriul, prezidat din luna ianuarie de fosta vedetă a micului ecran Bernard Pivot, pare a fi optat în acest an pentru paritate, finaliști fiind doi bărbați și două femei, relatează AFP.

Kamel Daoud, ziarist la Quotidien d'Oran, încearcă în primul său roman, intitulat 'Meursault, contre-enquęte', să readucă în atenție 'arabul ucis de un oarecare Meursault' în celebrul roman 'Străinul' (1942) al lui Albert Camus, cu trimiteri istorice, adesea violente, la Algeria contemporană.

Schimbând registrul precedentelor sale romane, David Foenkinos (''La Délicatesse', best-seller ecranizat) îi aduce un omagiu tinerei artiste Charlotte Salomon, care a murit la Auschwits în 1943, în 'Charlotte', lung poem narativ în versuri libere.

Ceilalți doi finaliști sunt Pauline Dreyfus, care evocă în cartea 'Ce sont des choses qui arrivent' al Doilea Război Mondial prin intermediul destinului unei femei, ducesa de Sorrente, și Lydie Salvayre, care împletește în 'Pas pleurer' vocea mamei sale, Montse, și a lui Georges Bernados, în timpul războiului civil din Spania.

Premiul Goncourt i-a fost atribuit în 2013 lui Pierre Lemaître pentru 'Au revoir la -haut', amintește AFP.
 
AGERPRES/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)