Treceți la conținutul principal

Franța: Patru finaliști pentru câștigarea premiului Goncourt 2014


Academia Goncourt a anunțat marți (28 octombrie) cei patru scriitori rămași în cursa pentru câștigarea celui mai prestigios premiu literar francez, Premiul Goncourt, care va fi decernat pe 5 noiembrie. Juriul, prezidat din luna ianuarie de fosta vedetă a micului ecran Bernard Pivot, pare a fi optat în acest an pentru paritate, finaliști fiind doi bărbați și două femei, relatează AFP.

Kamel Daoud, ziarist la Quotidien d'Oran, încearcă în primul său roman, intitulat 'Meursault, contre-enquęte', să readucă în atenție 'arabul ucis de un oarecare Meursault' în celebrul roman 'Străinul' (1942) al lui Albert Camus, cu trimiteri istorice, adesea violente, la Algeria contemporană.

Schimbând registrul precedentelor sale romane, David Foenkinos (''La Délicatesse', best-seller ecranizat) îi aduce un omagiu tinerei artiste Charlotte Salomon, care a murit la Auschwits în 1943, în 'Charlotte', lung poem narativ în versuri libere.

Ceilalți doi finaliști sunt Pauline Dreyfus, care evocă în cartea 'Ce sont des choses qui arrivent' al Doilea Război Mondial prin intermediul destinului unei femei, ducesa de Sorrente, și Lydie Salvayre, care împletește în 'Pas pleurer' vocea mamei sale, Montse, și a lui Georges Bernados, în timpul războiului civil din Spania.

Premiul Goncourt i-a fost atribuit în 2013 lui Pierre Lemaître pentru 'Au revoir la -haut', amintește AFP.
 
AGERPRES/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu