Ciuntirea cuvintelor. Astăzi: „servici”

O scăpare întâlnită frecvent, inclusiv la oameni care vorbesc onorabil românește. Nu e cea mai gravă dintre greșeli, dar parcă nici nu s-ar cuveni s-o ocolim. Este vorba despre cuvântul „serviciu”, care nu ar trebui să pună probleme în mod normal, dar care, în vorbirea unora, cade victimă unei mici amputări și se transformă în „servici”.

Probabil că principalul motiv este graba, cu cât mai mult cu cât greșeala apare, în cea mai mare parte a cazurilor, în transmisie orală.

Cuvântul „servici”, pronunțat așa, șchiop de o vocală, poate fi auzit în diverse locuri și medii. De exemplu, un comandant de companie din armată spunea: „Militarii din grupa de servici să treacă la curățat cartofi!” O profesoară de liceu care nu se afla în raporturi armonioase cu limba română întreba: „Cine-i elevul de servici?” Sau formulări ca: „Săracul Titi, i s-a închis fabrica și a rămas fără servici”.

PASTILA DE LIMBĂ. Un sfat practic pentru dilema: „care” sau „pe care”?
 
Forma corectă este, desigur, „serviciu”, din latinescul „servitium”.

O particularitate a acestui caz este că și cei care spun incorect „servici” rostesc corect cuvintele derivate din „serviciu”.

De exemplu, nu se folosește „i-a făcut un deservici enorm”, ci „i-a făcut un deserviciu enorm”, nici „mi s-a părut un contraservici important” în loc de „mi s-a părut un contraserviciu important”.


sursa foto