Treceți la conținutul principal

Ştiaţi că...? Balzac, unul dintre cei mai importanţi scriitori francezi...

În vara anului 1850, pe 18 august, la Paris, Honoré de Balzac, unul dintre cei mai importanţi scriitori francezi, apreciat de critica literară, s-a stins din viaţă, la vârsta de 51 de ani.

Născut în oraşul francez Tours, Balzac şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în internate. În adolescenţă, hotărăşte că vrea să devină scriitor, decizie cu care familia sa nu era de acord. Potrivit mărturisirilor surorii lui Balzac, una dintre persoanele cele mai apropiate de scriitor, în cadrul unei discuţii în familie, tatăl i-a spus că „în literatură trebuie să fii rege, ca să nu fii ordonanţă!“, iar tânărul Balzac, cu lacrimi în ochi, îi răspunde: „Eu voi fi rege!“. Familia îi oferă doi ani pentru a-şi demonstra calităţile literare. Dacă dovedea că se descurcă din scris, putea continua cariera de scriitor, dacă nu, era obligat să devină avocat. În timp ce familia lui s-a retras într-o casă nou achiziţionată, Balzac a rămas la Paris, singur, într-o mansardă închiriată, urmând să trăiască dintr-o rentă de 1.500 de franci.

După doi ani petrecuţi în lipsuri, familia lui Balzac a concluzionat că acesta nu are talent, interzicându-i întoarcerea la Paris. Însă după numeroase încercări, Honoré a reuşit să se impună în literatură. Succesul a venit în 1829, după publicarea operelor „Şuanii“, o scriere istorică, şi „Fiziologia căsătoriei“, un eseu comic despre infidelitatea conjugală.

În perioada următoare, autorul francez a scris un număr impresionant de romane şi povestiri. Scria cu o pană de gâscă, în fiecare zi, între 14 şi 16 ore. Anul 1834 este foarte important pentru cariera lui Balzac, deoarece, în acest an, a prins contur planul de a-şi grupa romanele. Proiectul s-a concretizat într-un număr de 12 volume. Până în 1840, a găsit şi un titlu, inspirat din Dante, pentru marele său proiect, şi anume „La Comédie Humaine“.

Balzac avea capacitatea de a înţelege şi de a descrie atitudinile şi sentimentele umane. În romanele sale, scriitorul analiza toate sferele vieţii, precum aspectul economic al activităţii bancare, lumea artei, a literaturii, iubirea în toate formele ei, relaţiile sociale, politica şi intrigile ei.


scrisă de

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>