Treceți la conținutul principal

Premiile anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“


Muzeul de Artă din Craiova găzduiește astăzi, de la ora 10.00, decernarea premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“. Evenimentul face parte din agenda celei de-a doua ediții a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, care se desfășoară în perioada 16-18 septembrie.

Și în acest an, nume importante din lumea artei, medicinei, științelor juridice, politicii comunitare vor fi distinse cu premii.

„Primele trei premii vor fi însoțite de o statuetă de argint executată de Vincenzo Bianchi, cel mai mare sculptor al lumii. Statuetele sunt evaluate la 3.000 de euro. De asemenea, fiecare premiat va primi un tablou, în afară de diplomă, oferit de un mare pictor, Constantin Mihalache, din Slatina, discipolul lui Popas“, a precizat președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“ din Craiova, prof. univ. dr. Ion Deaconescu.

Nume importante, recompensate cu distincții

În impozantul Palat „Jean Mihail“ (Muzeul de Artă) își vor face intrarea nume importante ale artei mondiale, iar personalități de marcă vor fi distinse cu diplome. Premiul pentru artă teatrală va merge anul acesta la actorul plurivalent, cu prestații artistice de excepție, Horațiu Mălăele. Poezia „ce se prezintă permanent ca un fenomen spiritual, amplu, un ocean ce primește toate apele lumii, bucuriile, tristețile, tainele și speranțele oamenilor de pretutindeni“, după cum nota prof. univ. dr. Ion Deaconescu și ai săi magicieni în arta rimelor nu lipsesc de pe lista premianților. Marele premiu pentru poezie îi revine lui Mend-Ooyo Gombojav, creația sa literară primind în decursul timpului multe recunoașteri naționale și internaționale. Vor fi, de asemenea, două premii speciale pentru poezie. Primul va merge la poetul care prin intermediul creațiilor sale a influențat mai multe generații de poeți, fiind considerat cea mai amplă și originală voce din Canada, Nicole Brossard. Al doilea premiul special pentru poezie îi va fi acordat lui Amadou Lamine Sall, consilier al ministrului culturii din Senegal, fondator al Casei Africane a poeziei internaționale și a Bienalelor de poezie din Dakar.

Tot două premii vor fi acordate în acest an și pentru traducere. Ognean Stamboliev, considerat cel mai prolific tălmăcitor al literaturii românești în limba bulgară, și Germain Droogenbroodt, cel care și-a aplecat atenția asupra poeziei germane, engleze, franceze și spaniole, vor fi distinși de către Academie Internațională „Mihai Eminescu“.

Titlul de membru de onoare al Academiei Internațional „Mihai Eminescu“ va fi acordat lui Justo Jorge Padron din Spania, nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură în acest an. Același titlu va fi acordat și lui Adonis, pseudonimul literar al lui Ali Ahmad Sa’id Esber, și lui Amadeu Thiago de Mello.

Sculptorul craiovean Rodion Gheorghiță, ale cărui lucrări fac parte din colecții din România și străinătate, va fi distins cu premiul pentru arte plastice. Premiul pentru folclor va reveni lui Gheorghe Roșoga, iar cel pentru teatru lui Emil Boroghină.

Premiul pentru strategii culturale îi revine lui Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“, premiul pentru management cultural - lui Toni Bold, pentru implicarea în susținerea unor importante evenimente culturale naționale și internaționale, prin tipărirea și difuzarea operei unor scriitori români și străini, precum și a valorilor spirituale craiovene și naționale.

Premiile pentru excelență culturală ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“ merg către Primăria Craiova, Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, și către Muzeul de Artă Craiova.

Alte personalități, alte premii

Medicina, științele juridice, politica comunitară sunt domenii premiate de Academia Internațională „Mihai Eminescu“. Premiul pentru politici comunitare îi revine lui Lucien Peters, premiul pentru științe juridice lui Toni Mihail Greblă, premiul pentru sociologie lui Cătălin Bordeianu, în vreme ce premiile pentru medicină vor fi acordate în acest an lui Firmilian Calotă și Norinei Consuela Forna.

Cultura si Istorie - Mirela MARINESCU
sursa: gds.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu