Treceți la conținutul principal

În Franţa, „vedeta” sezonului literar din această toamnă este Dumnezeu

În Franţa, „vedeta” sezonului literar din această toamnă este Dumnezeu
Emmanuel Carrère a fost recompensat cu premiul Renaudot în 2011 pentru volumul "Limonov"           (Foto: AFP)

Nu are nici editor, nici agent, dar apare în diverse forme în mai multe romane aşteptate cu nerăbdare de cititori, dintre care unele sunt semnate de scriitori atei, precum romancierul Emmanuel Carrère. Astfel, în Franţa, "vedeta" sezonului din această toamnă este Dumnezeu, informează AFP.

Editura P.O.L. a dat lovitura în această săptămână, publicând "Le Royaume", probabil cel mai aşteptat dintre cele 607 romane franceze şi străine care alcătuiesc noul sezon literar din Franţa, precedat de o campanie mediatică impresionantă şi cronici aproape excesiv de elogioase.

În acest roman de aproape 650 de pagini, Emmanuel Carrère, recompensat cu premiul Renaudot în 2011 pentru volumul "Limonov", analizând cei trei ani de criză mistică pe care i-a traversat la începutul anilor 1990, profită de această ocazie pentru a ancheta cu brio geneza creştinismului, mergând pe urmele evanghelistului Luca şi apostolului Pavel.

Luca, Pavel şi, în curând, Iuda - mai puţin cunoscutul "frate" al lui Iisus se află în centrul noului roman scris de Françoise Chandernagor, care va fi publicat pe 1 octombrie de editura Albin Michel, după deja verificata reţetă a modelului istoric care a ajutat-o pe autoare să aibă succes, graţie romanului "L'Allée du Roi".

Aceeaşi dată de lansare şi aceeaşi editură vor marca şi lansarea volumului "Son visage et le tien", de Alexis Jenni, recompensat cu premiul Goncourt pe 2011 (pentru volumul "L'Art français de la guerre"), devenit cronicar pentru săptămânalul catolic La Vie, în care romancierul evocă chipul lui Hristos.

"Se remarcă de câţiva ani o prezenţă destul de vizibilă a scriitorilor care fie se înscriu într-o literatură creştină, fie se interesează de rădăcinile iudeo-creştine ale societăţii noastre", explică profesorul universitar Frédéric Gugelot, specialist în istoria culturală a evenimentelor religioase.

Tot în domeniul religios pot fi clasaţi şi romancieri faimoşi, precum Sylvie Germain, Christian Bobin şi François Taillandier, cel din urmă fiind recompensat cu Marele premiu catolic pentru literatură.

Însă noul sezon literar francez din acest an are o savoare particulară, "cu figuri cunoscute şi renumite care dezvăluie un anumit interes pentru felul în care creştinismul le-a inspirat formarea intelectuală sau a contat în carierele lor", afirmă Frédéric Gugelot.

Profesorul Régis Burnet, specialist în Noul Testament, vede în aceasta "un retur al refulării": "Creştinismul a fost o religie extrem de impresionantă şi ea continuă să fie aşa din multe motive".

Emmanuel Carrère nu spune nici el altceva, crezând că acea criză de credinţă era "o afacere clasată". "Se pare însă că nu era aşa, pentru că, 20 de ani mai târziu, am simţit nevoia să revin asupra acelei situaţii", dezvăluie romancierul francez în prefaţa volumului "Le Royaume".

Totuşi, cititorii s-ar înşela dacă ar vedea în această tendinţă o veritabilă profesiune de credinţă a scriitorilor care aveau reputaţia de agnostici, spune Frédéric Gugelot. "La ei nu există nici complezenţă, nici nostalgie", a subliniat istoricul.

Acest fapt este valabil în special în cazul scriitoarei Catherine Cusset care, prin intermediul naratoarei sale Marie, prezintă, fără nicio admiraţie retrospectivă, în romanul "Une éducation catholique" (publicat de editura Gallimard), relaţia dintre un tată catolic practicant şi o mamă evreică şi atee.

În volumul "Pas pleurer", publicat la editura Seuil, scriitoarea Lydie Salvayre nu este deloc tandră faţă de Biserica profranchistă din 1936, dar are o atitudine mai degrabă admirativă faţă de scriitorul catolic Georges Bernanos care a criticat clerul spaniol.

Chiar şi dramaturgul Olivier Py, un catolic convins, prezintă în "Excelsior" (volum apărut la editura Actes Sud), al doilea roman al său în formatul unei meditaţii lirice, căutarea absolutului de către un arhitect care pare să evolueze, fără concesii, spre religie şi să îşi dorească să ajungă dincolo de orizontul acesteia, până la Dumnezeu.

Surse: Mediafax, AFP

scrisă de Florin Bădescu 
preluare de pe: descopera.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu