Un medic acuza: Ebola n-are leac pentru ca afecteaza africani saraci si nu se justifica investitia

Un medic acuza: Ebola n-are leac pentru ca afecteaza africani saraci si nu se justifica investitiaProfesorul John Ashton, presedintele Facultatii de Sanatate Publica din Marea Britanie, sustine ca Occidentul ar trebui sa se ocupe de Ebola ca si cum boala ar afecta cartierele bogate din Londra, nu doar o tara ca Sierra Leone.

Profesorul britanic compara reactia internationala fata de Ebola cu cea fata de SIDA, care a omorat milioane de africani, cu mult inainte ca aceasta sa se raspandeasca in SUA si in Marea Britanie, iar industria farmaceutica sa gaseasca tratamente, scrie The Independent.

"In ambele cazuri, pare ca implicarea unor grupuri minoritare fara putere a contribuit la intarzierea unei reactii si la esecul mobilizarii unui raspuns medical adecvat pe plan international", scrie John Ashton.

"In cazul SIDA, a fost nevoie de ani de zile pana cand sa fie finantata cercetarea medicala si momentul a avut loc abia cand au fost afectate asa numitele 'grupuri de inocenti' - femei si copii, pacienti cu hemofilie si heterosexuali.

Abia atunci presa, politicienii, comunitatea stiintifica si organizatiile de strangere a fondurilor au actionat si au devenit atente", arata profesorul britanic.

"Trebuie sa raspundem acestei urgente ca si cum s-ar intampla in cartierele Kensington, Chelsea sau Westminster. De asemenea, trebuie sa sanctionam lipsa de implicare scandaloasa a industriei farmaceutice de a investi in cercetare, pentru gasirea unor tratamente si vaccinuri, ceva ce ei refuza sa faca pentru ca numarul celor bolnavi e prea mic si nu justifica investitia. Aceasta reprezinta un faliment moral al capitalismului in absenta unei cadru moral si social", adauga Ashton.

Crearea unui vaccin este intr-un stadiu primar in SUA, dar efortul este izolat si nu exista mari sperante ca va fi gasit un remediu care sa fie utilizat in actuala epidemie care afecteaza Africa de Vest.

Profesorul Anthony Fauci, directorul Institutului National pentru Sanatate din SUA, a declarat ca planuieste sa inceapa testarea unui vaccin experimental pentru Ebola pe oameni la mijlocul lui septembrie, dupa ce a obtinut rezultate incurajatoare in teste pre-clinice facute pe maimute.

Pana acum, peste 700 de oameni au murit din cauza Ebola in Liberia, Guinea, Sierra Leone si Nigeria.

Sursa: Ziare.com
Autor: Alex Varzaru