Treceți la conținutul principal

Un medic acuza: Ebola n-are leac pentru ca afecteaza africani saraci si nu se justifica investitia

Un medic acuza: Ebola n-are leac pentru ca afecteaza africani saraci si nu se justifica investitiaProfesorul John Ashton, presedintele Facultatii de Sanatate Publica din Marea Britanie, sustine ca Occidentul ar trebui sa se ocupe de Ebola ca si cum boala ar afecta cartierele bogate din Londra, nu doar o tara ca Sierra Leone.

Profesorul britanic compara reactia internationala fata de Ebola cu cea fata de SIDA, care a omorat milioane de africani, cu mult inainte ca aceasta sa se raspandeasca in SUA si in Marea Britanie, iar industria farmaceutica sa gaseasca tratamente, scrie The Independent.

"In ambele cazuri, pare ca implicarea unor grupuri minoritare fara putere a contribuit la intarzierea unei reactii si la esecul mobilizarii unui raspuns medical adecvat pe plan international", scrie John Ashton.

"In cazul SIDA, a fost nevoie de ani de zile pana cand sa fie finantata cercetarea medicala si momentul a avut loc abia cand au fost afectate asa numitele 'grupuri de inocenti' - femei si copii, pacienti cu hemofilie si heterosexuali.

Abia atunci presa, politicienii, comunitatea stiintifica si organizatiile de strangere a fondurilor au actionat si au devenit atente", arata profesorul britanic.

"Trebuie sa raspundem acestei urgente ca si cum s-ar intampla in cartierele Kensington, Chelsea sau Westminster. De asemenea, trebuie sa sanctionam lipsa de implicare scandaloasa a industriei farmaceutice de a investi in cercetare, pentru gasirea unor tratamente si vaccinuri, ceva ce ei refuza sa faca pentru ca numarul celor bolnavi e prea mic si nu justifica investitia. Aceasta reprezinta un faliment moral al capitalismului in absenta unei cadru moral si social", adauga Ashton.

Crearea unui vaccin este intr-un stadiu primar in SUA, dar efortul este izolat si nu exista mari sperante ca va fi gasit un remediu care sa fie utilizat in actuala epidemie care afecteaza Africa de Vest.

Profesorul Anthony Fauci, directorul Institutului National pentru Sanatate din SUA, a declarat ca planuieste sa inceapa testarea unui vaccin experimental pentru Ebola pe oameni la mijlocul lui septembrie, dupa ce a obtinut rezultate incurajatoare in teste pre-clinice facute pe maimute.

Pana acum, peste 700 de oameni au murit din cauza Ebola in Liberia, Guinea, Sierra Leone si Nigeria.

Sursa: Ziare.com
Autor: Alex Varzaru

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu