Treceți la conținutul principal

Alberto MANGUEL, Jurnal de lectură


Îmi cercetez biblioteca aşa cum ar face unul care se întoarce în ţara natală după mai multe decenii de absenţă”.

Să-i citeşti, adolescent fiind, vreme de doi ani de zile, lui J.L. Borges în persoană, „cum au făcut mulţi alţi norocoşi sau cunoştinţe întâmplătoare”, asta chiar că te marchează pe viaţă!
Deja scriitor consacrat, trecut de 50 ani, Alberto Manguel se apucă să recitească, pe durata unui an (iunie, 2002 – mai, 2003), câteva cărţi preferate, ţinând totodată şi un Jurnal de lectură, Baroque Books & Arts, 2012, subintitulat „Un Don Juan al cărţilor”. Cel supranumit (de George Steiner) „un Casanova al lecturii” se-ntoarce astfel la vechile iubiri – Afinităţi elective, Memorii de dincolo de mormânt, Don Quijote, Deşertul tătarilor ş.a. (în total, 12 titluri) –, iar fragmentele dintr-un discurs (veşnic!) îndrăgostit alternează cu micile însemnări cotidiene, punând în ecuaţie atentatul din 11 septembrie 2001 („…cum s-a exprimat cineva despre oamenii care se aruncau din World Trade Center: «Arătau ca nişte virgule în aer.»”) sau intervenţia americană în Iraq cu paginile sublime ale unor Goethe, Chateaubriand, Cervantes, Buzzati etc. Căci de fapt „noi citim ce vrem să citim, nu ce a scris autorul”, astfel încât „supravieţuirea personajelor, viaţa însăşi a povestirii, [depinde] de prezenţa noastră de cititori (…) ca şi când puterea noastră de a iubi a creat ea însăşi, dintr-un ghem de cuvinte, persoana iubită”. Şi invers: „Cei mai mulţi scriitori au o prezenţă istorică; nu şi Cervantes, care este mai puţin un om real şi mai degrabă un personaj în Don Quijote. (…) Cervantes mi se pare inventat de cartea sa”. De-aici şi până la constatarea că vai! „cărţile mele din bibliotecă (…) nu au cunoştinţă de existenţa mea”, chit că „ele se trezesc la viaţă pentru că eu le deschid şi le întorc paginile, dar nu ştiu că eu sunt cititorul lor” nu-i decât un pas, pe care Alberto Manguel îl face publicându-şi notele de lectură – să se ştie!

Punct şi de la capăt: „Îmi cercetez biblioteca aşa cum ar face unul care se întoarce în ţara natală după mai multe decenii de absenţă”, ceea ce consună cu spusa lui Marguerite Yourcenar: „Primele mele patrii au fost cărţile”. Fiţi patrioţi – puneţi mâna pe carte!           

scrisă de Emilian Galaicu-Păun
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu