Treceți la conținutul principal

Muzică și poezie la Onești: Lucian Ştefan, o speranță a generației viitoare

MUZICĂ ȘI POEZIE LA ONEȘTI: LUCIAN ȘTEFAN, O SPERANȚĂ A GENERAȚIEI VIITOARE#1
La Pensiunea ,,Ferma Veche”, aflată la doi pași de Mănăstirea Bogdana (comuna Ștefan cel Mare, Onești, Bacău), pe unde umblau odinioară plăieșii lui Ștefan cel Mare și Sfânt, s-a preaslăvit miercuri, 4 iunie a.c., minunăție de muzichie și poezie românească, într-un florilegiu prezentat de un nume atât de pur și de frumos, născut prin Obcinile Bucovinei în urmă cu vreo 29 de ani : LUCIAN ȘTEFAN.

În fapt, a fost vorba de lansarea volumului de poezii intitulat ,,Ascunse-n văzul tuturor”, semnat de tânărul poet și cantautor, care alături de alți doi corifei ce alcătuiesc laolaltă ,,Trupa CALEnDAR”, au parcurs o minunată călătorie poetică și muzicală pe cărările cântecelor de munte.

,,Lucian Ștefan nu se teme să se exprime în vechiul stil clasic, adică nu se teme de ritm și de rimă. Nu se teme să se exprime clar, fără căutări sofisticate care de multe ori sunt șarade greu de dezlegat, dacă nu chiar imposibil. Citind poezia lui Ștefan Lucian știu că am citit poezie. Mi-a rămas în suflet un buchet de vin de viță aleasă”, scrie în prefața cărții, prozatoarea și romanciera Ileana Vulpescu, soția poetului și traducătorului Romulus Vulpescu și autoarea cunoscutului roman ,,Arta conversației”.

Lansare cu prieteni

Amfitrionul evenimentului a fost dna Maria Dohotaru, directorul general al Editurii și Tipografiei ,,Magic Print” Onești, acolo unde cartea lui Lucian Ștefan a ieșit de sub lumina tiparului, aureolată de o prezență grafică cu totul specială. Printre invitați s-au numărat prozatorul Adrian Lungu, criticul literar Petre Isachi, poetul Nicolae Mihai (secretarul de redacție al cunoscutei reviste de cultură și atitudine ,,Plumb”), profesorul și publicistul Gabriela Gârmacea, poetul și publicistul Dan Sandu, istoricul Vilică Munteanu (directorul Direcției Județene Bacău a Arhivelor Naționale), profesorul și publicistul Ștefan Epure, elevi de liceu, cadre didactice, mass-media.

Cu această ocazie, a fost lansat și CD-ul trupei CALEnDAR, al cărui titlu sugerează pasiunea frumoșilor tineri ,,nebuni” ai marilor sau micilor orașe: ,,100 de cântece de AUR cântate pe munte”, proiect ,,ATE BUCOVINA”, sprijinit de Primăria Râșnov.

I-am lăsat pe cei în mai măsură să facă referiri asupra celor rostite și rostuite la această reuniune de spirit înobilată de acorduri de chitară, dumnezeiesc interpretate de tinerii rebeli, dar sinceri, frumoși și ,,uniți în cuget și-n simțiri”, ai trupei CALEnDAR.

Despre proiectele la care lucrează și pe care dorește să le duca la bun sfârșit, Lucian Ștefan (căci asta și voiam să aflu), mi-a spus următoarele:

,,Legat de activitatea prezentă și mai ales viitoare sub aspect literar, muzical și social, lucrez la o antologie a curentului folk românesc; împreună cu trupa am început imprimările la cel de-al doilea album (propriu) CALEnDAR, însă cea mai mare parte a atenției o concentrez pe un proiect de suflet denumit SOAREnDAR, care constă în construirea la Râșnov a unui centru de agrement destinat copiilor din centrele de plasament, cu scopul de a le oferi o vacanță adevărată în primă instanță, ca ulterior, pe o parte dintre aceștia să-i ajutăm să se califice într-o meserie.

Din punct de vedere literar am mai început un proiect, care preconizez că se va întinde pe mai bine de 4 ani și care constă într-un poem de câteva sute de strofe, cu un titlu sugestiv `De la facerea la desfacerea lumii` în finalul acestuia încercând să scot în relief importanța și mai ales utilitatea artelor în contextul evolutiv al umanității. Chiar găsesc interesant ce-ar gândi în pragul morții ultimul supraviețuitor de pe pământ, încărcat de conștiința a câtorva miliarde de suflete, privitor la artă. Toate aceste gânduri, așternute în versuri reprezintă, cel puțin în acest moment, o provocare pe măsură pentru mine. Aș fi foarte bucuros să o duc la bun sfârșit. Și pentru că tot vorbeam de aspectul social și nu doar de latura lui umanitară, am început să predau în Brașov cursuri particulare de ȘAH atât copiilor cât și adulților, iar rezultatele în aceast hobby, devenit și sursă alternativă de venit, sunt convins că nu vor întârzia să apară”.

I-am mulţumit bunului Dumnezeu că ţine treaz spiritul românesc, că există tineri ca Lucian Ştefan şi că, generaţia ce ne urmează va avea un cuvânt de spus pentru ca naţia asta românească să nu moară!

ROMULUS DAN BUSNEA
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>