Cum să citești o carte pe care nu vrei s-o citești

De multe ori se întâmplă să trebuiască, mai ales datorită (sau din cauza) imperativului programei școlare, să citești o carte de care nu ai chef. Toată lumea cunoaște, sunt sigură, sentimentul acela de muncă istovitoare cu iz sisific la gândul anumitei cărți. Motivele pot fi multe, poate pentru că nu-ți place subiectul, nu-ți place scriitorul, ideea (preconcepția) de carte clasică ce automat presupune, pentru unii dintre noi, o cantitate aproape indigerabilă de pagini, descriptivisme. Sau poate pentru că n-ai chef, pur și simplu, să citești. Dacă totuși e musai să faci asta, atunci ar exista, se pare, și o ”rețetă” care ar putea ridica nivelul scăzut al chefului.

Jim Trelease e un autor și un pedagog cu o metoda personală de a atrage copiii spre literatură, citindu-le acestora cu voce tare din cărți. Acesta a urmărit odată cum niște indivizi se chinuiau să taie un arbore care se lăsa cu greu doborât. Atunci, brusc, făcu mental asocierea cu necesitatea de a citi o carte pe care nu vrei s-o citești. El spune că pentru a nu citi o carte, e suficientă o ”etichetă” pusă în prealabil pe aceasta pentru a o face greu de digerat. Astfel, a plecat de la ideea că trebuie să ”dobori” o carte în același fel în care este doborât un arbore bătrân. Fiindcă acest copac era prea mare pentru a fi tăiat dintr-o bucată, oamenii aceia îl tăiară tot câte puțin, câte puțin. Așa că, dacă te așteaptă vreo lectură obligatorie neatrăgătoare, ”ciopârțește-o” și tu la fel. Pe fragmente.

Alte ponturi găsești în video-ul de mai jos, cum ar fi poziția optimă de citit, cu picioarele la nivelul inimii sau lumina potrivită pentru o asemenea lectură, totul pentru a-ți ușura misiunea. Dacă mai și notezi câte ceva pe marginea paginii sau pe o foaie separată, îți declanșezi acea parte a creierului care are ”treabă” cu înțelegerea și memoria. Nu băga în seama lucrurile/oamenii care ar putea să-ți distragă atenția de la lectură. Urmărește video-ul care-ți va spune cum să ”îngurgitezi” cărțile care ți se par de neîngurgitat :)

How to read a book you don't want to read from Jim Trelease on Vimeo.

Scrisă de  
sursa: hyperliteratura.ro
foto