Treceți la conținutul principal

Studiu: E mai eficient scrisul de mână decât pe un notebook

Deşi scriem din ce în ce mai repede la tastatură, un studiu a confirmat că este mai eficient să luăm notiţie cu pixul pe foaie decât pe notebook. În facultate mai ales, dacă nu şi în liceu, foarte mulţi elevi şi studenţi au început să folosească un laptop pentru a-şi lua notiţe la cursuri, abandonând scrisul de mână. Acest obicei se datorează performanţei pe care am atins-o când vine vorba de scris la computer. Se pare însă că această tranziţie nu facilitează la fel de bine procesul acumulatului de cunoştinţe în timpul unui curs, în comparaţie cu metoda clasică de redactare.

Un studiu recent, realizat de Pam Mueller şi Daniel Oppenheimer, a scos la iveală că o persoană care în timpul unui curs foloseşte un pix şi o foaie este predispusă la a acumula mai multe cunoştinţe în timp real. Practic, stilul clasic de a lua notiţe a eficientizat amintirea mai multor informaţii, mai ales la scurt timp după respectivul curs. Pentru a ajunge la aceste concluzii, organizatorii studiului au supus studenţii la vizionarea unei prelegeri video TED, timp în care îşi puteau nota informaţile auzite pe PC sau pe o foaie. Timp de 30 de minute după respectivul eveniment, participanţii erau angrenaţi în activităţi intelectuale diverse, urmând ca abia după aceea să fie chestionaţi vizavi de filmul vizionat anterior. Concluzia a fost unanimă. Într-un mod detaşat, cei care au scris de mână au ţinut mai multe lucruri în minte.


Motivul acestei concluzii, care s-ar putea să surprindă, este legat de faptul că cei care scriu de mână tind să facă un rezumat în timp real şi să proceseze informaţiile la care sunt supuşi, în timp ce, utilizatorii de notebook-uri tehnoredactează exact ce aud. Calea de mijloc se pare că ar fi o tabletă care, din cauza tastaturii virtuale, nu vă permite să scrieţi la fel de repede ca pe o tastatură fizică şi vă obligă să sintetizaţi, până la un anumit nivel informaţia. Voi cum mai stați cu scrisul de mână? Folosiți pixul sau… tastatura? 

Sursa: Yahoo News
(cu preluare de pe gandeste.org)

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu