Profesorii pot face gratuit a doua facultate

Ministrul Educației, Remus Pricopie a anunțat la Iași că dascălii care vor dori să urmeze cursurile unei a doua facultăți o vor putea face gratuit. Vorbim, conform estimărilor realizate de liderii sindicatelor din învățământul preuniversitar din toată țara, de aproape 13 mii de profesori care intenționează să obțină o a doua diplomă de licență. Statul va finanţa cea de-a doua specializare, iar facilitatea nu se aplică şi pentru orice altă persoană care doreşte încă o diplomă de licenţă, ci numai pentru cadre didactice.  

Numai în Iași peste 2500 de dascăli își doresc să urmeze o a doua facultate. În acest fel ar putea preda o a doua materie.

„Încercăm o formulă împreună cu universitățile nu doar pentru zona Iașului ci pentru toată țara de obținere a celei de-a doua calificări. Există posibilitatea legală. Conform legii există posibilitatea să parcurgi trei sau patru semestre pentru a doua calificare,” a explicat Remus Pricopie, ministrul Educației.

Aceasta a doua facultate va fi gratuita, dar facilitatea se aplica numai pentru cadrele didactice. În Marea Britanie persoanele care doresc să facă o a doua facultate pot apela la un împrumut guvernamental pentru achitarea taxei de studii. În Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Scoția studiile universitate sunt gratuite.

Printre cei care vor trebui să plătească în continuare taxele de studiu se numără și Mihai de 35 de ani. Licențiat în psihologie, bărbatul este acum este student în anul doi la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași. După ce a finalizat inițial studiile superioare, bărbatul a predat un an și jumătate la o școală specială din Iași. Salariul său care nu depășea 700 de lei l-a făcut să renunțe la catedră și să plece în străinătate, în Marea Britanie, unde și-a găsit un loc de muncă la o fermă de creștere a animalelor.

„A trebui să mă adaptez. Cu prima facultate nu am reușit să-mi întrețin familia. A trebuit să plec în afară. Am lucrat în afară numai cu animale și am ajuns în acest domeniu până la urmă,” povestește Mihai Beloșinschi.

Pentru cadrele didactice admiterea la facultate va fi organizată în Iași în perioada 16 - 21 iulie. Selecția se va realiza pe baza mediei de la bacalureat și a notei de la prima licență.