Treceți la conținutul principal

Profesorii pot face gratuit a doua facultate

Ministrul Educației, Remus Pricopie a anunțat la Iași că dascălii care vor dori să urmeze cursurile unei a doua facultăți o vor putea face gratuit. Vorbim, conform estimărilor realizate de liderii sindicatelor din învățământul preuniversitar din toată țara, de aproape 13 mii de profesori care intenționează să obțină o a doua diplomă de licență. Statul va finanţa cea de-a doua specializare, iar facilitatea nu se aplică şi pentru orice altă persoană care doreşte încă o diplomă de licenţă, ci numai pentru cadre didactice.  

Numai în Iași peste 2500 de dascăli își doresc să urmeze o a doua facultate. În acest fel ar putea preda o a doua materie.

„Încercăm o formulă împreună cu universitățile nu doar pentru zona Iașului ci pentru toată țara de obținere a celei de-a doua calificări. Există posibilitatea legală. Conform legii există posibilitatea să parcurgi trei sau patru semestre pentru a doua calificare,” a explicat Remus Pricopie, ministrul Educației.

Aceasta a doua facultate va fi gratuita, dar facilitatea se aplica numai pentru cadrele didactice. În Marea Britanie persoanele care doresc să facă o a doua facultate pot apela la un împrumut guvernamental pentru achitarea taxei de studii. În Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Scoția studiile universitate sunt gratuite.

Printre cei care vor trebui să plătească în continuare taxele de studiu se numără și Mihai de 35 de ani. Licențiat în psihologie, bărbatul este acum este student în anul doi la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași. După ce a finalizat inițial studiile superioare, bărbatul a predat un an și jumătate la o școală specială din Iași. Salariul său care nu depășea 700 de lei l-a făcut să renunțe la catedră și să plece în străinătate, în Marea Britanie, unde și-a găsit un loc de muncă la o fermă de creștere a animalelor.

„A trebui să mă adaptez. Cu prima facultate nu am reușit să-mi întrețin familia. A trebuit să plec în afară. Am lucrat în afară numai cu animale și am ajuns în acest domeniu până la urmă,” povestește Mihai Beloșinschi.

Pentru cadrele didactice admiterea la facultate va fi organizată în Iași în perioada 16 - 21 iulie. Selecția se va realiza pe baza mediei de la bacalureat și a notei de la prima licență.


Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu