Treceți la conținutul principal

Cărţi şi scriitori români acasă şi în lume


Cărţi şi scriitori români acasă şi în lume“Eonul dogmatic” de Lucian Blaga, în traducere germană

Luni, 5 mai, la ora 18.30, la Institutul Cultural Român de la Viena, va avea loc lansarea traducerii în limba germană a volumului “Eonul dogmatic” de Lucian Blaga.

“Eonul dogmatic”, prima parte a “Trilogiei cunoaşterii” a lui Lucian Blaga, este publicată în limba germană în traducerea lui Rainer Schubert, după ce a doua parte a trilogiei, “Cunoaşterea luciferică” (Die luziferische Erkenntnis), a apărut în limba germană în anul 2012.

Evenimentul face parte din seria „Forum România“, un colocviu de romanistică lansat în anul 2002 de către “Institutul pentru Studii Est şi Sud-Est Europene” al Universităţii din Viena, care este organizat din anul 2005 cu implicarea substanţială a Institutului Cultural Român de la Viena. Prin profilul său transdisciplinar, “Forum România” găzduieşte contribuţii din zona cercetării filologice, istorice, sociologice, politologice, antropologice şi geografice.

La eveniment vor participa prof. dr. Rainer Schubert, traducătorul volumului, care va discuta pe tema „Actualitatea filosofiei lui Lucian Blaga“, dr. Johann Dama, care va susţine un discurs pe tema „Caracteristici principale în lirica lui Blaga exemplificate prin fragmente din traduceri“, prof. univ. dr. Mădălina Diaconu – „Particularităţi terminologice şi stilistice ale limbajului filosofic blagian“ şi dr. Florin Oprescu, despre „Limitele poeziei şi ale cunoaşterii la Lucian Blaga“. Discuţiile vor fi moderate de prof. univ. dr. Larisa Schippel, care a iniţiat, împreună cu prof. Thede Kahl, seria „Forum România“, apărută la editura berlineză “Frank&Timme”.

Eveniment realizat în parteneriat de Institutul Cultural Român de la Viena, Societatea Austro-Română (AUSTROM) şi editura “Lit-Verlag”.

“Teatrul Absurdului” şi Octavian Saiu, la Tel Aviv

Octavian Saiu

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu “Departamentul de Arte Teatrale” de la “Facultatea de Arte” din cadrul Universităţii din Tel Aviv, organizează un master class de istoria teatrului absurdului, "The Theatre of the Absurd, as a Moral Response to the Nazi Ideology. The cases of Samuel Beckett and Eugene Ionesco", susţinut de conf.univ.dr. Octavian Saiu.
Evenimentul, în limba engleză, va avea loc în data de 7 mai, ora 12.00, în sala 210 - Clădirea “Mexico” din cadrul Universităţii din Tel Aviv.

La eveniment vor participa studenţi din cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii din Tel Aviv, profesori şi specialişti în domeniu.

Programul cuprinde o prelegere cu titlul "The Theatre of the Absurd, as a Moral Response to the Nazi Ideology. The cases of Samuel Beckett and Eugene Ionesco", continuă cu o prezentare a istoriei teatrului absurdului în România în perioada comunistă şi postcomunistă, intitulată "The Romanian Tradition of the Absurd, from Classicism to Postmodernism", cu proiecţii video cu fragmente din spectacole de teatru româneşti contemporane, şi cu o sesiune Q&A.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale, cu o teză despre spaţiul teatral, şi unul în literatură comparată, cu o lucrare pe tema teatrului absurdului. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă şi Japonia şi a fost, în 2008 şi 2011-2012, Visiting Fellow la “University of London”. De-a lungul timpului, a participat la conferinţe academice şi festivaluri de teatru în Europa, Asia, America, Australia şi Noua Zeelandă; la ediţia 2013 a Festivalului de Teatru de la Edinburgh a fost moderatorul “Conferinţei Beckett”. A prezentat emisiuni culturale de televiziune, a publicat în reviste naţionale şi internaţionale, şi a colaborat la prima "Enciclopedie a receptării lui Samuel Beckett", tipărită la Londra. Din 2004 este Moderatorul Conferinţelor “Festivalului Internaţional de Teatru” de la Sibiu. Este Vicepreşedinte al “Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru” (AICT) – Secţia Română şi Director al Centrului de Studii “Eugène Ionesco – Samuel Beckett”.

În 2013 a primit premiul UNITER pentru Critică de teatru, 2013. A publicat volumele “În căutarea spaţiului pierdut” (Nemira, 2008) / “In Search of Lost Space” (UNATC Press, 2010), “Beckett. Pur şi Simplu” (Paideia, 2009) – Premiul Criticii pentru carte de teatru, “Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane” (Paralela 45, 2010), “Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate” (Paideia, 2011), “Posteritatea absurdului” (Paideia, 2012) – Premiul UNITER pentru Critică de Teatru şi “Teatrul e vis” (Paideia, 2013).

“Turnirul Scriitorilor”, la Sighişoara

Norman Manea

În perioada 30 aprilie -1 mai, la Sighişoara, s-a desfăşurat prima ediţie a „Turnirului Scriitorilor în cetate”, eveniment ce a avut loc în Sala Barocă a Primăriei oraşului. „Turnirul Scriitorilor în cetate” este un proiect iniţiat şi coordonat de Mariana Gorczyca.

Programul acestei prime ediţii a „Turnirului Scriitorilor în cetate” a cuprins lansări de carte, întâlniri, dezbateri şi mese rotunde, seminarii, expoziţii, concerte şi proiecţii de film.

Florina Ilis, Norman Manea, Varujan Vosganian şi Dan Lungu s-au numărat printre personalităţile prezente la evenimentele din cele două zile de “Turnir”.

Au fost lansate volumele “Plicuri şi portrete”, ediţia a II-a (Polirom, 2014), de Norman Manea, prezentat de Paul Cernat, şi “Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” (Polirom, 2013), de Varujan Vosganian, despre care a vorbit Bianca Burţa-Cernat, şi “Norman Manea – departe şi aproape”, volum coordonat de Iulian Boldea şi Claudiu Turcuş, Editura “Arhipelag XXI”.

Totodată, un seminar a marcat lansarea traducerii în limba maghiară a romanului “Vizuina” de Norman Manea, semnată de Gabriella Koszta şi apărută la Editura “Noran”, parte a Grupului Editorial “Kossuth”, la care au participat Norman Manea, Gabriella Koszta, Kőrössi P. József, Anamaria Pop. Lansarea a avut loc pentru prima dată la “Festivalul Internaţional al Cărţii” de la Budapesta, în 26 aprilie, prezentată de Péter Esterházy. „Farmecul deosebit al cărţilor lui Norman Manea stă în discernământul acestuia, în dezvăluirea […] felului în care marginalizarea, permanentul refugiu, lipsa de patrie devin forme naturale pentru omul epocii noastre”, scria Imre Kertész, laureat al “Premiului Nobel pentru Literatură”.

Două seminarii au marcat cele două zile ale manifestării: “Despre memorie şi multiculturalitate”, moderat de Carmen Muşat şi Ovidiu Şimonca, la care au participat Norman Manea şi Varujan Vosganian, şi “Despre comunism şi postcomunism cu ochii de-acum”, moderat de Ovidiu Şimonca şi Bianca Burţa-Cernat. Au vorbit Stere Gulea, Dan Lungu, Norman Manea, Anamaria Pop şi Martin Vopěnka. Cel de al doilea seminar a fost urmat de proiecţia filmelor “Exilul – un colaj” (dialog între Norman Manea şi Andrei Ujică) şi “Sunt o babă comunistă”, după romanul omonim, în prezenţa regizorului Stere Gulea şi a scriitorului Dan Lungu.

Scriitoarea Florina Ilis a avut o întâlnire cu tinerii cititori, moderată de Mioara Kozak, Daniela Ciucan.

scrisă de Magdalena Popa Buluc
sursa: cotidianul.ro



Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>