Ziua Mondială a Cărţii se marchează mâine

Data de 23 aprilie este o zi simbolică pentru literatura universală. În această zi, în anul 1616, au murit Miguel de Cervantes şi William Shakespeare. În alți ani, dar la aceeași dată, au murit sau s-au născut scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.

Pornind de la aceste considerente, în anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor, pentru a aduce astfel un tribut tuturor scriitorilor și, în același timp, pentru a-i încuraja pe toți, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii. Ideea acestei celebrări este legată și de o tradiție catalană: pe 23 aprilie, ziua onomastică a patronului catalan Sant Jordi ( Sfântul Gheorghe), bărbaților li se dăruiesc cărți, iar femeilor, trandafiri roșii.

Editura Litera sărbătorește Ziua Mondială a Cărții prin cea de-a doua ediție a evenimentului "Noaptea cărților deschise". Cu această ocazie și în contextul anului aniversar "Litera - 25 de ani de la înființare", editura oferă 10.000 de cărți și de flori de primăvară.

Pe 23 aprilie, în Piața Universității (scuarul din fața sediului central al BCR), vom sărbători lunga și frumoasa istorie a cărţii, din care și Litera face parte de un sfert de secol. Începând cu ora 18.00, cititorii de toate vârstele vor primi în dar 10.000 de cărți însoțite de flori.

Volumele oferite gratuit fac parte din colecțiile consacrate ale Editurii Litera: Biblioteca pentru toți copiii, Bestseller internațional, Biblioteca pentru toți, Mari interpreți de jazz și blues, Mari Compozitori, Biografii, Cronica ilustrată a omenirii, Alma – Iubiri de poveste, Disney, Tom & Jerry, Thriller, Marvel etc.

Actualitate - Oana OLARU
sursa: gds.ro