Treceți la conținutul principal

Soluţia găsită de o bibliotecară pentru a-i face pe copii să iubească lectura

O bibliotecară din Tartu, un orăşel din sudul Estoniei, unde locuiesc puţin peste o sută de mii de oameni, a venit cu o idee ingenioasă în încercarea de a-i determina pe copii să îndrăgească lectura – ea a apelat la „cei mai buni ascultători din lume”, câinii.

Profesorii din Tartu au descoperit că elevii lor se exprimă din ce în ce mai greu - fie nu ştiu să articuleze corect cuvintele, fie nu au un vocabular suficient de bine dezvoltat pentru o comunica eficient. Soluţia găsită a fost cititul cu voce tare, însă rămânea problema atragerii celor mici către lectură. În acest caz, o angajată a bibliotecii locale a propus aducerea în ajutor a celui mai bun prieten al omului.

„Câinii sunt ascultători excelenţi. Sunt şi foarte calmi. Ei nu-i critică niciodată pe copii aşa cum o fac de multe ori adulţii, fie ei părinţi sau profesori. Aşa că un copil se poate simţi mai confortabil în prezenţa unui câine. De obicei, în sala de lectură sunt cam 4 câini, special antrenaţi pentru a-i sprijini pe copii în acest program”, a explicat Ewa Roots, coordonatorul proiectului, citat destiri.tvr.ro.

Reprezentanţii bibliotecii spun că oricine poate participa la astfel de ore de lectură fără să plătească ceva. Copiii care vin la bibliotecă special pentru ele au în jur de 6-7 ani, însă nu a fost stabilită o limită de vârstă. Până acum au avut loc 4 sesiuni de lectură cu câini şi atât profesorii, cât şi părinţii spun că deja copiii citesc mai bine. La biblioteca din Tartu au venit în ultimele săptămâni, directori ai şcolilor din toată Estonia, pentru a învăţa cum să aplice metoda şi în oraşele lor. 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>