Soluţia găsită de o bibliotecară pentru a-i face pe copii să iubească lectura

O bibliotecară din Tartu, un orăşel din sudul Estoniei, unde locuiesc puţin peste o sută de mii de oameni, a venit cu o idee ingenioasă în încercarea de a-i determina pe copii să îndrăgească lectura – ea a apelat la „cei mai buni ascultători din lume”, câinii.

Profesorii din Tartu au descoperit că elevii lor se exprimă din ce în ce mai greu - fie nu ştiu să articuleze corect cuvintele, fie nu au un vocabular suficient de bine dezvoltat pentru o comunica eficient. Soluţia găsită a fost cititul cu voce tare, însă rămânea problema atragerii celor mici către lectură. În acest caz, o angajată a bibliotecii locale a propus aducerea în ajutor a celui mai bun prieten al omului.

„Câinii sunt ascultători excelenţi. Sunt şi foarte calmi. Ei nu-i critică niciodată pe copii aşa cum o fac de multe ori adulţii, fie ei părinţi sau profesori. Aşa că un copil se poate simţi mai confortabil în prezenţa unui câine. De obicei, în sala de lectură sunt cam 4 câini, special antrenaţi pentru a-i sprijini pe copii în acest program”, a explicat Ewa Roots, coordonatorul proiectului, citat destiri.tvr.ro.

Reprezentanţii bibliotecii spun că oricine poate participa la astfel de ore de lectură fără să plătească ceva. Copiii care vin la bibliotecă special pentru ele au în jur de 6-7 ani, însă nu a fost stabilită o limită de vârstă. Până acum au avut loc 4 sesiuni de lectură cu câini şi atât profesorii, cât şi părinţii spun că deja copiii citesc mai bine. La biblioteca din Tartu au venit în ultimele săptămâni, directori ai şcolilor din toată Estonia, pentru a învăţa cum să aplice metoda şi în oraşele lor.