Treceți la conținutul principal

Nina Cassian a murit la varsta de 89 de ani

Poeta Nina Cassian a decedat, marti [15 aprilie], la varsta de 89 de ani, la New York, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate familiei acesteia.

Nina Cassian a decedat in urma unui stop cardiac. Ea a murit "linistita", in resedinta ei, potrivit surselor citate.

Serviciul memorial va avea loc luni, 21 aprilie, la ora 15.00 (ora locala, n.r.), la Riverside Memorial Chapel din New York.

Nina Cassian, nascuta Renée Annie Cassian (27 noiembrie 1924, Galati) , a fost o poeta, eseista si traducatoare romanca. S-a nascut intr-o familie de origine evreiasca (tatal Ninei, I. Cassian-Matasaru, era un traducator cunoscut). Scriitoarea s-a mutat cu familia la Brasov, unde a intrat la Liceul Principesa Elena, si Bucuresti, urmand si cursurile Institutului Pompilian. A frecventat cercuri intelectuale de stanga si, la varsta de 16 ani, a intrat in organizatia Tineretului Comunist, aflata atunci in ilegalitate. In paralel, primele ei incercari literare au fost generos incurajate de Tudor Arghezi si Ion Barbu, ultimul fiind chiar indragostit de tanara poeta.

Cassian a debutat editorial in 1947, cu volumul de versuri suprarealiste "La scara 1/1". In urma unui atac ideologic lansat in ziarul Scanteia la adresa sa, a inceput sa scrie, treptat, si poezie proletcultista. "Dupa un ocol de aproximativ opt ani", cum singura avea sa marturiseasca, plin de avanturi naive si compromisuri, incepand din 1956, se intoarce la poezia autentica. Incepe sa scrie in paralel si literatura pentru copii, atrasa de posibilitatile estetice ale evadarii in fantezie si candoare, precum si doua volume de "proza subiectiva", la persoana intai. Publica peste 50 de carti de poezie, eseuri si proza si inventeaza o noua limba poetica, "limba sparga". In 1969, Cassian primeste Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania.

In 1985, Nina Cassian este invitata in Statele Unite ca "visiting professor", in cadrul unei burse Soros, pentru a sustine un curs la New York University. Dupa numai o luna, ea afla de arestarea si uciderea in inchisoare a lui Gheorghe Ursu, unul din prietenii apropiati. Scriitoarea ia hotararea de a nu reveni in tara. Imediat, apartamentul sau din Romania este confiscat, iar cartile ii sunt interzise si retrase din biblioteci, pana la caderea regimului Ceausescu.

In Anglia ii apare volumul de versuri "Call Yourself Alive" si, in Statele Unite, "Life Sentence", traduceri reusite ale volumelor din tara, precum si volumele inedite "Take My Word for It!", "Blue Apple" si "Lady of Miracles", care se bucura de succes. Sustine recitaluri de poezie si publica in reviste americane.

In anul 1994, i s-a decernat premiul Leul literar de catre New York Library. In 2005, Cassian a lansat, la Institutul Cultural Roman din New York, al treilea volum memorialistic, "Memoria ca zestre. Cartea a III-a".

Poemele sale au aparut in revistele americane The New Yorker, Atlantic Monthly, New England Review si American Poetry Review.

Sursa: Mediafax

Nina Cassian: Vitraliu

Am venit aici sa stau cu tine
in cristalul iernii- ca-n vitralii
vechi perechi de regi langa regine

Numarat-am arborii, egalii,
pan’la casa ta…Era zapada
falnica, vrajita, ca-n balada.

Si-am batut in poarta. Lemnul – rece.
Peste tot, Absenta, ca o noua
si totala iarna. Mandrul rege-
nicaieri… Cu mainile-amandoua,
am luat zapada si-am baut
locul alb pe unde n-ai trecut. 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>