Treceți la conținutul principal

Thriller si mister: s-a lansat Editura Crime Scene Press


Pentru ca am o stima deosebita pentru domnul George Arion, director general al Publicatiilor Flacara si autor al multor volume, printre care “Fortareata nebunilor”, “Crime sofisticate” sau “Spioni in arsita”, am facut tot posibilul sa ii onorez invitatia la evenimentul de “lansare la apa” a editurii Crime Scene Press, care a avut loc in Godot Cafe-Teatru pe 26 februarie.

Nu e putin lucru sa fii martor la aparitia pe piata a unei noi edituri intr-o tara in care se citeste parca din ce in ce mai putin si in care accentul pe viata culturala este tot mai sters. Nebuni curajosi s-au gasit insa intotdeauna, la fel si oameni care sa ii sustina in demersurile lor, asa ca miercuri seara, pe langa cei cinci vorbitori din partea noii edituri – amfitrionul George Arion, criticul literar Daniel Cristea-Enache, scriitorii Stelian Turlea si Tudor Calin Zarojanu si traducatoarea Ileana Cantuniari – cafeneaua Godot a trebuit sa faca fata unui val de sustinatori ai miscarii culturale romanesti dornici a fi partasi la acest eveniment deosebit.

Am aflat, astfel, de la George Arion, ca Editura Crime Scene Press a aparut din dorinta de a promova genul thriller pe piata romaneasca si de a descoperi talente scriitoricesti bine ascunse, urmand ca la editura sa fie publicati atat autori romani cat si straini, atat clasici, cat si contemporani. Primele romane aparute la editura condusa de Alexandru Arion sunt in numar de trei, apartinand unor autori care fac parte din aceeasi generatie: “Crima la Torino” de Stelian Turlea, “Insula cartilor” de George Arion si “Primejdii in regat” de Alain Berenboom. Dupa cum bine a precizat Daniel Cristea-Enache, cartile beneficiaza de o grafica exceptionala, supracoperta si semn de carte, ceea ce le face cu atat mai placute ochiului public.

“Crima la Torino” de Stelian Turlea este povestea a trei scriitori romani care, pentru un premiu urias, accepta invitatia unui nabab roman din Torino si merg sa scrie, vreme de o saptamana, izolati intr-o vila, cate un roman prin care sa solutioneze o crima veche petrecuta la fata locului careia politia nu i-a dat de cap. Insa nu toate lumea doreste ca adevarul sa iasa la iveala. Referindu-se la cartea lui Stelian Turlea, Daniel Cristea-Enache a precizat ca putem vorbi despre “un roman socio-politico-economico-financiar topit intr-o structura politista” care are o “scriitura minimalista, trepidanta, aerisita, cu o acceleratie placuta cititorului de azi”.

“Insula cartilor” de George Arion vorbeste despre un bibliotecar pensionar care traieste intr-un oraș in care sunt tot mai vizibile semnele dezinteresului fata de literatura si care, in plus, este tradat si de propria familie, care ii vinde cartile adunate cu truda de-a lungul timpului. Cand un miliardar il invita sa ordoneze cartile din uriasa lui biblioteca aflata pe o insula lui, bibliotecarul accepta oferta, dar imediat are parte de un soc: in acel loc s-a comis o crima, pe care va incerca sa o reconstituie. Prefata romanului a fost scrisa, la rugamintea autorului, de criticul literar Alex Stefanescu (nu a putut fi prezent din cauza starii de sanatate nefavorabile), pentru ca, dupa cum a spus cu modestie George Arion, a vrut sa se asigure astfel ca macar prefata cartii sale va fi citita de cineva. :)

“Primejdii in regat” de Alain Berenboom isi centreaza actiunea pe un functionar din administratia belgiana, care dispare fara urma. Mama si sora lui il angajeaza pe Michel Van Loo, un detectiv lipsit de experienta, sa il gaseasca, dar acest caz, care initial pare foarte simplu, devine extrem de complex, starnind o furtuna incredibila. Ileana Cantuniari, traducatoarea romanului, a gasit in acesta “un grotesc care aluneca in burlesc”, “o scriitura bine articulata, o intriga politista bine condusa, toate ingredientele unui bun roman politist”. Autorul belgian, avocat de profesie, va fi prezent in Romania la un eveniment literar care se va desfasura in cadrul librariei Bastilia, pe 26 martie.

Legat de aparitia acestei edituri dedicata misterului si suspansului, Stelian Turlea a precizat ca din multitudinea de intamplari petrecute in jurul nostru se pot concepe povesti care sa fie spuse in fel si chip, iar “genul in care povestile pot fi cu adevarat coplesitoare si acaparatoare este genul politist”, in care se pot include cu usurinta toate celelalte genuri literare. In plus, Stelian Turlea e de parere ca generatiile noi pot fi tentate sa citeasca romane apartinand acest gen, pentru ca nu se vor plictisi si astfel vor fi conduse treptat si la cartile clasice.

Uram asadar viata lunga Editurii Crime Scene Press si asteptam volumele urmatoare! :)


Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu