Tarile cu cei mai multi cititori din lumeObiceiurile se schimba. Nu mai sunt vremurile de altadata, cand tineretul studios dadea navala in biblioteci ca sa prinda cartea preferata, si nici acele timpuri cand nu erai intelectual, daca nu-ti randuiai acasa o biblioteca pe masura, chiar mai impresionanta decat sifonierul.

Au intervenit doua fapte. Unul este acela ca a scazut atat setea de cultura, cat si indemnul catre studiu. Romanele clasice, poezia, chiar si lucrarile de documentare par desuete. Nu prea atrag lumea, care afla totul de la televizor.

Al doilea este acela ca a aparut Internetul, ceva mai atractiv decat televizorul. A patruns pe nesimtite in viata noastra si nu iese de acolo. Ce rost are sa citesti carti, sa cumperi ziare, sa rasfoiesti reviste, cand cu un simplu click ti se desfasoara intreg universul in fata?

Daca stii sa cauti, gasesti rezumate, sinteze si citesti totul ca-n palma. Intr-o singura pagina afli mai mult decat altul care a citit un sfert de biblioteca.

De aceea, in tarile cele mai dezvoltate, cu respectate traditii academice, cititorii sunt tot mai rari in biblioteci, iar librariile tot mai goale.

Un clasament intocmit recent de World Culture Score Index, din SUA, arata ce centrul de greutate al studiosilor se muta treptat din zonele cu traditii respectate in spatii neasteptate si fara legatura cu cele pe care le stiam odinioara - comenteaza Mixstuff.

Clasamentul este atat de surprinzator, incat merita reproduse primele 30 de pozitii, unde este indicat timpul acordat saptamanal lecturii, in fiecare tara aparte:

1. India - 10 ore, 42 minute
2. Thailanda - 9 ore si 24 de minute
3. China - 8 ore
4. Filipine - 7 ore si 36 de minute
5. Egipt - 7 ore si 30 de minute

6. Republica Ceha - 7 ore si 24 de minute
7. Rusia - 7 ore si 6 minute
8. Suedia - 6 ore si 54 de minute
8. Franta - 6 ore si 54 de minute
10. Ungaria - 6 ore si 48 de minute

11. Arabia Saudita - 6 ore si 48 de minute
12. Hong Kong - 6 ore si 42 de minute
13. Polonia - 6 ore si 30 de minute
14. Venezuela - 6 ore si 24 de minute
15. Africa de Sud - 6 ore si 18 minute

16. Australia - 6 ore si 18 minute
17. Indonezia - 6 ore
18. Argentina - 5 ore si 54 de minute
19. Turcia - 5 ore si 54 de minute
20. Spania - 5 ore si 48 de minute

21. Canada - 5 ore si 48 de minute
22. Germania - 5 ore si 42 de minute
23. SUA - 5 ore si 42 de minute
24. Italia - 5 ore si 36 de minute
25. Mexic - 5 ore si 30 de minute

26. Marea Britanie - 5 ore si 18 minute
27. Brazilia - 5 ore si 12 minute
28. Taiwan - 5 ore
29. Japonia - 4 ore si 6 minute
30. Coreea - 3 ore si 6 minute

Nu putem scapa din vedere faptul ca in fruntea clasamentului sunt cateva tari emergente. Explicatia e simpla. Tineretul intentioneaza sa vina la studii in Occident si se pregaTeste sau intentioneaza sa se angajeze si isi mai perfectioneaza calificarea.

Multe dintre tarile occidentale, care ocupau altadata primele locuri, se regasesc acum pe la mijloc: Franta, Suedia, Canada, Germania, SUA, Italia, Marea Britanie.

Din Europa de Est, printre cele aflate pe primele 30 locuri regasim: Republica Ceha, Ungaria, Polonia. Romania e undeva mai departe, probabil impreuna cu vecina ei, Bulgaria.

Futurologii nu se indoiesc ca, pe masura ce va evolua Internetul, interesul pentru lectura de carte se va diminua si mai mult, iar pasiunea pentru literatura artistica se estompeaza. Daca este bine, sau este rau, asta numai viitorul o va demonstra.

scrisa de Victor Pitigoi
sursa: ziare.com