Treceți la conținutul principal

Tarile cu cei mai multi cititori din lume



Obiceiurile se schimba. Nu mai sunt vremurile de altadata, cand tineretul studios dadea navala in biblioteci ca sa prinda cartea preferata, si nici acele timpuri cand nu erai intelectual, daca nu-ti randuiai acasa o biblioteca pe masura, chiar mai impresionanta decat sifonierul.

Au intervenit doua fapte. Unul este acela ca a scazut atat setea de cultura, cat si indemnul catre studiu. Romanele clasice, poezia, chiar si lucrarile de documentare par desuete. Nu prea atrag lumea, care afla totul de la televizor.

Al doilea este acela ca a aparut Internetul, ceva mai atractiv decat televizorul. A patruns pe nesimtite in viata noastra si nu iese de acolo. Ce rost are sa citesti carti, sa cumperi ziare, sa rasfoiesti reviste, cand cu un simplu click ti se desfasoara intreg universul in fata?

Daca stii sa cauti, gasesti rezumate, sinteze si citesti totul ca-n palma. Intr-o singura pagina afli mai mult decat altul care a citit un sfert de biblioteca.

De aceea, in tarile cele mai dezvoltate, cu respectate traditii academice, cititorii sunt tot mai rari in biblioteci, iar librariile tot mai goale.

Un clasament intocmit recent de World Culture Score Index, din SUA, arata ce centrul de greutate al studiosilor se muta treptat din zonele cu traditii respectate in spatii neasteptate si fara legatura cu cele pe care le stiam odinioara - comenteaza Mixstuff.

Clasamentul este atat de surprinzator, incat merita reproduse primele 30 de pozitii, unde este indicat timpul acordat saptamanal lecturii, in fiecare tara aparte:

1. India - 10 ore, 42 minute
2. Thailanda - 9 ore si 24 de minute
3. China - 8 ore
4. Filipine - 7 ore si 36 de minute
5. Egipt - 7 ore si 30 de minute

6. Republica Ceha - 7 ore si 24 de minute
7. Rusia - 7 ore si 6 minute
8. Suedia - 6 ore si 54 de minute
8. Franta - 6 ore si 54 de minute
10. Ungaria - 6 ore si 48 de minute

11. Arabia Saudita - 6 ore si 48 de minute
12. Hong Kong - 6 ore si 42 de minute
13. Polonia - 6 ore si 30 de minute
14. Venezuela - 6 ore si 24 de minute
15. Africa de Sud - 6 ore si 18 minute

16. Australia - 6 ore si 18 minute
17. Indonezia - 6 ore
18. Argentina - 5 ore si 54 de minute
19. Turcia - 5 ore si 54 de minute
20. Spania - 5 ore si 48 de minute

21. Canada - 5 ore si 48 de minute
22. Germania - 5 ore si 42 de minute
23. SUA - 5 ore si 42 de minute
24. Italia - 5 ore si 36 de minute
25. Mexic - 5 ore si 30 de minute

26. Marea Britanie - 5 ore si 18 minute
27. Brazilia - 5 ore si 12 minute
28. Taiwan - 5 ore
29. Japonia - 4 ore si 6 minute
30. Coreea - 3 ore si 6 minute

Nu putem scapa din vedere faptul ca in fruntea clasamentului sunt cateva tari emergente. Explicatia e simpla. Tineretul intentioneaza sa vina la studii in Occident si se pregaTeste sau intentioneaza sa se angajeze si isi mai perfectioneaza calificarea.

Multe dintre tarile occidentale, care ocupau altadata primele locuri, se regasesc acum pe la mijloc: Franta, Suedia, Canada, Germania, SUA, Italia, Marea Britanie.

Din Europa de Est, printre cele aflate pe primele 30 locuri regasim: Republica Ceha, Ungaria, Polonia. Romania e undeva mai departe, probabil impreuna cu vecina ei, Bulgaria.

Futurologii nu se indoiesc ca, pe masura ce va evolua Internetul, interesul pentru lectura de carte se va diminua si mai mult, iar pasiunea pentru literatura artistica se estompeaza. Daca este bine, sau este rau, asta numai viitorul o va demonstra.

scrisa de Victor Pitigoi
sursa: ziare.com

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu