Treceți la conținutul principal

Scriitorul Alexandru (Păstorel) Teodoreanu



Creator original, cultivând un umor spumos şi spontan, Păstorel Teodoreanu ocupă un loc aparte în literatura noastră. Sute de epigrame scrise de el, sute de vorbe de duh rostite în diverse împrejurări circulă încă prin viu grai, atestând popularitatea de care se bucură autorul lor.

Fiu al avocatului Oswald Teodoreanu şi al Sofiei, născută Musicescu, frate cu Ionel Teodoreanu (1897-1954), Alexandru O. Teodoreanu s-a născut în Dorohoi, la 30 iulie 1894. A debutat în paginile revistei „Viaţa românească”, cu schiţe şi poezii. Considerându-se discipol al lui I. L. Caragiale, Al. O. Teodoreanu şi-a scris schiţele extrăgându-şi subiectele din viaţa politică, din lumea şcolii, a justiţiei, a teatrelor, din incinta bodegilor şi a cafenelelor. Opera sa cea mai valoroasă este „Hronicul măscăriciului Vălătuc” (1928), în care prezintă, într-un stil cronicăresc, boierimea de la începutul secolului XX. În celelalte volume de schiţe, „Mici satisfacţii” (1931), „Un porc de câine” (1933), „Bercul Leibovici” (1935), comicul este scos din surprinderea caragialescă a unor ticuri verbale, dar în vorbirea curentă. Al. O. Teodoreanu se numără printre cei mai originali scriitori români, autor al unor scrieri care - după cum remarca George Călinescu „reprezintă o întinerire a prozei lui Caragiale, fără ocolirea ecourilor marelui prozator”. El şi-a făcut o faimă de* gastronom şi băutor încercat, care ştie să însoţească festinurile cu o vervă spirituală neobosită. Din aceste zone vin epigramele şi versurile lui satirice: „Strofe cu pelin de mai contra Iorga Nicolai” (1931), „Vin şi apă” (1936) etc.

Ca poet, Al. O. Teodoreanu s-a făcut cunoscut nu numai printr-o luxuriantă producţie de epigrame, provocând la vremea lor haz (dar şi scandal!) ci şi prin volume de versuri („Caiet” e titlul celui mai reprezentativ) în care umorul capătă stilizări livreşti. Sunt evocate imagini din trecutul fabulos al Moldovei, iatacuri de domniţă, caleşti, hanuri cu vinuri „voios lunecătoare” şi altele. Artizan al cuvântului scris, slujitor până la pedanterie al stilului impecabil, în acord total cu practica lingvistică, el s-a arătat a fi un spirit mobil, receptiv la noutate, în ciuda înclinării spre trecut, spre descripţia de tablouri statice. Împreună cu Adrian Maniu a compus feeria în versuri „Rodia de aur”.

Păstorel Teodoreanu a trecut în lumea umbrelor, în urmă cu o jumătate de veac, pe 18 martie 1964, la Bucureşti.

Autor: Ionel Maftei
sursa: evenimentul.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>