Treceți la conținutul principal

DOUĂ POTECI - Scriere creativă şi fotografie, două ateliere într-unul singur

(P) DOUĂ POTECI - Scriere creativă şi fotografie, două ateliere într-unul singur 


“Două poteci” lansează o serie de ateliere de scriere creativă şi fotografie.
Primul workshop va avea loc la Şirnea, judeţul Braşov, între 21 şi 23 martie. Invitat special va fi actorul Marian Răducu, care va interpreta rolul unui personaj dezvăluit participanţilor nu mai devreme de începerea primei sesiuni foto, acest lucru fiind doar una dintre abordările neobişnuite propuse de cei doi organizatori.
 
 
Proiectul, denumit “Două poteci”, este realizat de fotograful Mihai Ilie şi prozatorul Liviu Drugă. Cei doi propun nu doar o formă nouă de creaţie artistică, ci organizează şi ateliere în care explică pe înţelesul tuturor procesele din spatele povestirilor construite de ei. “Vom vorbi atât despre cum se face o fotografie bună, dar şi despre cum lumea înconjurătoare se descoperă în ipostaze incredibile prin intermediul aparatului de fotografiat”, spune Mihai Ilie. “Dacă oamenii ar da un pic, dar un pic, mai multă atenţie cuvintelor, ar găsi mai multe idei chiar în capul lor, nu în al altora”, afirmă Liviu Drugă, subliniind totodată că ei nu vin ca “profesori” în faţa pasionaţilor de fotografie şi de literatură. “Noi ne povestim pe noi înşine şi felul în care, folosind limbaje diferite, reuşim să creăm ceva împreună”, a continuat ideea Mihai Ilie.
 
 
Pentru prima dată literatura şi arta fotografică sunt aduse împreună pentru a oferi perspective inedite asupra realităţii cotidiene. Practic, noul concept constă în combinarea a două forme de expresie artistică: o serie de fotografii, care sugerează un fir narativ, şi o povestire scrisă, care dublează şi proiectează semnificaţii peste grupajul fotografic. Cu toate acestea, alăturarea celor două nu are nimic în comun cu fotojurnalismul şi, în acelaşi timp, fiecare dintre ele poate funcţiona independent. Totul se bazează pe creaţie şi fantezie, dublate de grija pentru detalii. 
 
 
Mihai Ilie şi Liviu Drugă s-au cunoscut în urmă cu 14 ani, fiind amândoi colegi atunci într-o agenţie de publicitate. Iniţiativa proiectului i-a aparţinut lui Mihai Ilie, licenţiat în inginerie aeronautică, cu 15 ani în publicitate şi 20 în fotografie, creator al Imagenia şi Două Poteci.
 
Liviu Drugă, absolvent al Facultăţii de Litere din Bucureşti, a lucrat ca jurnalist, copywriter, scenarist, producător şi regizor de televiziune. În 2012 a publicat “Ceasornircarul dansator – povestiri aberantastice” la editura Tracus Arte. 
 
Contact: office@douapoteci.ro, 0741.164.914 – Mihai Ilie, 0745.110.083 - Liviu Drugă

sursa: descopera.ro

 

Workshop | Șirnea | 21-23 Martie 2014

 

Unde: Șirnea, jud. Braşov, Pensiunea Soarelui
Când: 21 – 23 martie 2014
Cui: Workshopul se adresează pasionaților de literatură și fotografie care vor să combine aceste două tipuri de expresie artistică într-o creație de un format inedit. La fel de bine primiți sunt și cei care doresc îndrumare numai în creative writing sau numai în fotografie.
Număr Locuri: 10
Invitat special: actorul Marian Răducu, care va interpreta în sesiunile foto un personaj dezvăluit Participanților chiar înainte de a porni cu toții spre locul destinat acestor sesiuni. Îmbrăcat în costumul personajului respectiv, el va putea răspunde pe parcursul celor 3 zile și indicațiilor regizorale exprimate de fiecare Participant.


PROGRAM

21.03.2014
13:00 – 16:00 | Frână. Sosire la pensiune. Cazare.
16:00 – 17:00 | Salut, eu sunt… Prezentarea echipei Două Poteci și a Participanților.
17:00 – 19:00 | Prima ușă. Introducere: fotografie și scriere creativă, separat și împreună. Prezentare concept Două Poteci. Trecerea în revistă a echipamentelor Participanților. Scurtă introducere în noțiuni de fotografie, aplicate pe aparatura Participanților. Introducere în creative writing: stil, arhitecturi narative, libertatea fanteziei vs. captivitatea limbajului…
19:00 – 20:30 | Cina
20:30 – 21:00 | Premergător. Prezentarea programului de sâmbătă.
21:00 -> Nici o potecă/Toate potecile. Free time.

22.03.2014
06:00 – 08:00 | Cultul zorilor (1). Plimbare prin Șirnea pentru fotografierea răsăritului/a satului/ a ceții…  - facultativ
08:00 – 08:45 | Mic dejun
09:00 – 11:30 | Personajul tuturor. Deplasare în locația A, pentru prima ședintă foto cu personaj. În prima parte, vor trebui respectate anumite reguli privitoare la decor, perspectivă, atitudine etc., a doua parte fiind destinată sesiunilor individuale, în care fiecare Participant va putea lucra direct cu actorul.
11:30 – 13:30 | Lupa și telescopul. Întoarcerea la pensiune, descărcarea fotografiilor realizate în locația A. Selectarea celor mai bune 10 imagini (ale fiecărui Participant) după anumite criterii, explicate în prealabil. Pregătirea cadrului general pentru construirea povestirii. Identificarea principalelor accente de urmărit în text: cuvinte, teme, proporții, conflict… Suprapuneri şi diferenţe între fotografie şi textul literar.
13:30 – 15:00 | Prânz
15:00 – 16:30 | Fântâna din pod. Povestirea cu titlul impus. Concept, abordare. Timp destinat scrierii efective a povestirilor.
16:30 – 18:30 | Personajul disponibil. Deplasare în locația B, ședința foto liberă cu actorul pentru fiecare participant (aproximativ 10 minute)
18:30 – 20:00 | Filamente. Despre iluminarea neconvențională în fotografie, cu exemplificare interior/exterior, descărcare și selecție imagini din locația B
20:00 – 21:30 | Cina
21:30 -> Nici o potecă/Toate potecile. Free time.

23.03.2014
06:30 – 08:00 | Cultul zorilor (2).  Plimbare prin Șirnea pentru fotografierea răsăritului/a satului/ a ceții…  – facultativ
08:00 – 08:45 | Mic dejun
09:00 – 10:30 | Butoane. Despre editare. Lightroom. Editarea primară. Tehnici.
10:30 – 12:30 | Pe plus. Scurtă dizertație pornind de la imaginile realizate în locația B, imagini care pot fi susținute și potențate de texte scurte. Care este rolul creației literare de mică întindere atașată unei fotografii. Forța cuvântului scris într-o lume dominată de imagini. Discuții libere.
12:30 – 13:30 | Suma unghiurilor. Recapitularea activităților desfășurate de-a lungul workshopului. Cele mai bune fotografii făcute aici. Temele și intențiile din următoarele workshopuri Două Poteci. Păreri ale participanților. Discuții libere.
13:30 – 15:00 | Prânz
15:00 -> Viteza 1, Demaraj. Plecare spre casă.
Deși este de dorit, pentru cursivitatea worshopului, ca programul urmat de toată lumea să fie cel prezentat mai sus, nimeni nu este obligat să îl respecte în totalitate, cu excepția intervalelor de servit masa și a ultimei ore de eliberare a camerei. Pentru că pornim de la ideea de relaxare şi de bună dispoziţie, suntem deschiși oricărei propuneri de modificare a programului venită din partea Participanților, cu atât mai mult dacă ea va fi acceptată de echipa Două Poteci și de întregul grup.

Cum se prezintă actorul Marian Răducu:
“Eu sunt. Este cea mai frumoasă prezentare pe care mi-o pot face şi de care simt nevoia. Şi sunt fascinat de faptul ca sunt! Port un nume: Marian Răducu. Prietenilor le-am cerut să îmi spună Radu. Sunt licențiat în actorie. Îmi place să fiu în faţa camerei, de filmat sau fotografiat. Îmi place să stau în lumină. La fel de mult iubesc şi umbrele pe care ea le produce. Şi întunericul are voluptatea lui. Îmi place să descopăr, să experimentez noul. Şi ţin aproape vechiul valoros. Şi totuşi, cel mai important adevăr despre mine este acesta: sunt.”


ECHIPAMENT

Echipamentul nu este obligatoriu, dar e de preferat ca fiecare Participant să vină cu:
Aparat foto digital (compact, mirrorless sau DSLR)
obiective (dacă este cazul)
laptop
trepied (opțional)
baterie de rezervă pentru aparat/încărcător baterie/card memorie


COSTURI

Costul experienţei Două Poteci este de 880 lei / Participant.
Acest cost include:

Cazare la PensiuneaSoarelui  – loc în cameră dublă sau apartament. Consultând site-ul pensiunii, puteţi vedea fiecare cameră în parte, pentru o alegere mai uşoară. Noi am văzut la faţa locului fiecare cameră, nu există probleme administrative, clădirea arată foarte bine şi serviciile sunt foarte bune.

Toate mesele pe perioada şederii noastre. La sosire se vor prezenta opţiunile meniului atât pentru ziua sosirii, cât şi pentru zilele ce urmează. Cerințele pentru un regim special al meselor se vor comunica la sosire personalului pensiunii pentru ca acestea să fie rezolvate cât mai uşor şi repede.

Implicarea echipei Două Poteci  (Liviu, Mihai şi Radu), atât în partea teoretică cât şi în partea practică, de teren, sau în discuţiile individuale sau de grup, desfăşurate pe parcursul tuturor acţiunilor.

Prezența și interpretarea actorului Marian Răducu (plus recuzita)

Toate materialele sau alte servicii oferite de către Două Poteci Participanţilor pe parcursul workshop-ului.

Pentru detalii suplimentare, ne puteţi contacta la numerele de telefon 0741.164.014 – Mihai | 0745.110.083 – Liviu, sau pe adresa de mail office@douapoteci.ro

Înscrierea se face cel târziu până în data de 7 martie, prin virament bancar a unui avans de 50% din sumă, adica 440 RON în contul RO63 RZBR 0000 0600 1141 0727, deschis la Raiffeisen Bank pe numele Mihai Ilie.
După plata avansului, vă rugăm să ne trimiteţi OP-ul prin mail la adresa office@douapoteci.ro, împreună cu orice alte cerințe şi/sau întrebări referitoare la conţinutul programului.
Restul sumei se achita prin virament bancar până la data de 21 martie 2014 sau la faţa locului. Atenţie! Nu se pot efectua plăți electronice în zonă, nu există POS.
În cazul în care un Participant nu mai poate să ajungă la workshop, acesta nu pierde suma achitată. Suma se va considera avans pentru următorul workshop la care doreşte să participe, timp de 1 an, de la data plăţii avansului.

Mulțumim și vă așteptăm!

Iti răspundem la orice intrebare aici

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu