Ce scriitori au rămas în cursa pentru Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“

premiile literare ZIARUL DE IASI 


Juriul s-a reunit aseară şi a desemnat finaliştii, dintre care se va alege câştigătorul marelui premiu. În premieră, juriul a ales două titluri pentru categoria debut.
Devenit o tradiţie de ani buni, Premiul Naţional „Ziarul de Iaşi“ alege cea mai bună carte de proză românească şi recompensează munca şi talentul autorului. Totodată, juriul mai oferă şi premiul pentru debut, pe care ziarul nostru îl acordă în memoria primului său director onorific, Aurel Leon.

Astfel, aseară juriul s-a unit şi a nominalizat 10 titluri, considerate a fi cele mai bune cărţi din 2013. Dintre autorii acestora, vor fi aleşi 5 într-o şedinţă viitoare, iar câştigătorul va fi anunţat la sfârşitul lunii aprilie. Aflat la cea de-a XI-a ediţie, Premiul Naţional „Ziarul de Iaşi“ scoate la lumină titluri şi nume valoroase pentru literatura românească. În urma dezbaterilor au fost selectate volumele: „Negustorul de începuturi de roman“ de Matei Vişniec, „Aleargă“ de Ana Maria Sandu, „Amorţire“ de Florin Lăzărescu, „Kinderland“ de Liliana Corobca, „Do not cross“ de Dora Pavel, „Pata violetă“ de Dan Miron, „Lunetistul“ de Marin Mălaicu-Hondrari, „Un american la Chişinău“ de Dumitru Crudu, „O telenovelă socialistă“ de Doru Pop şi „Un singur cer deasupra lor“ de Ruxandra Cesereanu.

Alexandru Călinescu, critic literar şi preşedinte al juriului, consideră că votul membrilor a fost unul corect şi obiectiv. „Nu a fost un an deosebit în ceea ce priveşte proza, am ales totuşi 10 cărţi care s-au detaşat din restul producţiilor literare în proză. E vorba de scriitori relativ tineri, aflaţi la a doua sau a treia carte cum ar fi Liliana Coropca, Ana Maria Sandu, Dan Miron, Doru Pop… Sunt cărţi cu tematică variată, mergând de la evocarea trecutului recent din România comunistă până la proze cu caracter experimental cum ar fi cartea lui Vişniec“, a menţionat preşedintele juriului.

În premieră, juriul a ales două titluri pentru categoria debut. Premiul va fi adjudecat de Ana Ionesei, pentru cartea de versuri „Maldororiana“, şi de Dragoş Zetu, pentru volumul „Povestirile lui Alice Munro“.

Din juriu fac parte scriitorii Emil Brumaru, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Valeriu Gherghel, Doris Mironescu şi Antonio Patraş. Anul trecut, premiul a fost adjudecat de scriitoarea Florina Ilis cu romanul „Vieţile paralele“, iar premiul pentru debut i-a revenit lui Mircea Păduraru pentru volumul „Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc“. Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2003, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.

AUTOR: Paula SCÎNTEIANU 
sursa: ziaruldeiasi.ro