Treceți la conținutul principal

Ce scriitori au rămas în cursa pentru Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“

premiile literare ZIARUL DE IASI 


Juriul s-a reunit aseară şi a desemnat finaliştii, dintre care se va alege câştigătorul marelui premiu. În premieră, juriul a ales două titluri pentru categoria debut.
Devenit o tradiţie de ani buni, Premiul Naţional „Ziarul de Iaşi“ alege cea mai bună carte de proză românească şi recompensează munca şi talentul autorului. Totodată, juriul mai oferă şi premiul pentru debut, pe care ziarul nostru îl acordă în memoria primului său director onorific, Aurel Leon.

Astfel, aseară juriul s-a unit şi a nominalizat 10 titluri, considerate a fi cele mai bune cărţi din 2013. Dintre autorii acestora, vor fi aleşi 5 într-o şedinţă viitoare, iar câştigătorul va fi anunţat la sfârşitul lunii aprilie. Aflat la cea de-a XI-a ediţie, Premiul Naţional „Ziarul de Iaşi“ scoate la lumină titluri şi nume valoroase pentru literatura românească. În urma dezbaterilor au fost selectate volumele: „Negustorul de începuturi de roman“ de Matei Vişniec, „Aleargă“ de Ana Maria Sandu, „Amorţire“ de Florin Lăzărescu, „Kinderland“ de Liliana Corobca, „Do not cross“ de Dora Pavel, „Pata violetă“ de Dan Miron, „Lunetistul“ de Marin Mălaicu-Hondrari, „Un american la Chişinău“ de Dumitru Crudu, „O telenovelă socialistă“ de Doru Pop şi „Un singur cer deasupra lor“ de Ruxandra Cesereanu.

Alexandru Călinescu, critic literar şi preşedinte al juriului, consideră că votul membrilor a fost unul corect şi obiectiv. „Nu a fost un an deosebit în ceea ce priveşte proza, am ales totuşi 10 cărţi care s-au detaşat din restul producţiilor literare în proză. E vorba de scriitori relativ tineri, aflaţi la a doua sau a treia carte cum ar fi Liliana Coropca, Ana Maria Sandu, Dan Miron, Doru Pop… Sunt cărţi cu tematică variată, mergând de la evocarea trecutului recent din România comunistă până la proze cu caracter experimental cum ar fi cartea lui Vişniec“, a menţionat preşedintele juriului.

În premieră, juriul a ales două titluri pentru categoria debut. Premiul va fi adjudecat de Ana Ionesei, pentru cartea de versuri „Maldororiana“, şi de Dragoş Zetu, pentru volumul „Povestirile lui Alice Munro“.

Din juriu fac parte scriitorii Emil Brumaru, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Valeriu Gherghel, Doris Mironescu şi Antonio Patraş. Anul trecut, premiul a fost adjudecat de scriitoarea Florina Ilis cu romanul „Vieţile paralele“, iar premiul pentru debut i-a revenit lui Mircea Păduraru pentru volumul „Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc“. Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2003, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.

AUTOR: Paula SCÎNTEIANU 
sursa: ziaruldeiasi.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu