Treceți la conținutul principal

Bookfest 2014: Danuta Wałęsa, soţia fostului lider al Solidarităţii Lech Wałęsa, printre invitaţi

Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice "Visuri şi taine", şi scriitorii Andrzej Stasiuk şi Olga Tokarczuk se numără printre invitaţii Salonului de Carte Bookfest 2014, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo.

Asociaţia Editorilor din România a anunţat vineri, într-un comunicat remis MEDIAFAX, startul înscrierilor la cea de-a IX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se va desfăşura în perioada 28 mai - 1 iunie, la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti, pavilioanele C1, C2, C4, C5.

Printre noutăţile ediţiei din acest an se numără şi scăderea tarifelor de închiriere a spaţiilor, o măsură menită să ajute editorii să-şi păstreze aceeaşi ţinută de prezentare la Bookfest. La fel ca şi până acum, vizitatorii vor avea acces gratuit atât în cadrul salonului, cât şi la toate evenimentele ce se vor desfăşura în această perioadă.

"Asociaţia Editorilor din România face mari eforturi să apere interesele industriei editoriale, iar Salonul Internaţional de Carte Bookfest, singurul eveniment expoziţional organizat de către editori, este o modalitate eficientă de a pune în legătură munca editorilor şi interesul publicului. Adunarea Generală a Asociaţiei a decis să propună anul acesta expozanţilor costuri competitive pentru că erodarea continuă a pieţei de carte începând din 2009 a lăsat cicatrice vizibile pe bugetele editorilor şi nu ne dorim ca aceasta să afecteze şi publicul fidel al Bookfest", a declarat Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România.

Astfel, un expozant care doreşte să participe cu propriul stand va plăti un tarif de 55 euro/mp (TVA inclus), în comparaţie cu 65 de euro în anul anterior, suprafaţă minimă ce trebuie închiriată fiind de 12 mp. Iar cei care doresc un stand amenajat standard vor plăti 65 euro/mp (TVA inclus), în comparaţie cu 75 euro, suprafaţă minimă acceptată fiind de 6 mp.

Pentru cei interesaţi să participe la Bookfest 2014, începând de anul trecut există un sistem electronic îmbunătăţit pentru înscrieri. Mai multe detalii şi regulamentul Bookfest sunt disponibile pe site-ul salonului: www.bookfest.ro.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte va fi Polonia. Sub sloganul "Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel", Institutul Polonez pregăteşte pentru Bookfest 2014 o serie de evenimente menite să promoveze literatura poloneză şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani polonezi.

Printre invitaţii de la Bookfest 2014 se numără Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice "Visuri şi taine", bestseller în 2011 la categoria "literatura faptului real", Andrzej Stasiuk, care va lansa "Dojczland", cea mai recentă traducere românească a uneia dintre cărţile sale, Mariusz Szczygieł, unul dintre cei mai buni reporteri literari polonezi, fondator al Institutului Reportajului, căruia i se va publica primul volum în limba română, intitulat "Gottland", şi Andrzej Sapkowski, autorul seriei fantasy "Vrăjitorul", binecunoscută pasionaţilor de jocuri video din întreaga lume sub titlul "The Witcher".

De asemenea, la Bookfest vor participa Olga Tokarczuk, a cărei carte "Rătăcitorii" a apărut tradusă în română la începutul anului 2013, Paweł Huelle, căruia îi va fi publicat un al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri "Eram singur şi fericit", Janusz Leon Wiśniewski, al cărui volum "Singurătate pe net", tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România.

Vor avea loc, de asemenea, proiecţii de filme dedicate laureaţilor polonezi ai premiului Nobel pentru literatură. Cei patru laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură sunt: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

Pe lângă scriitori şi profesionişti ai breslei din Polonia, Bookfest îl va avea ca oaspete pe editorul polonez Piotr Marciszuk, preşedintele Federaţiei Europene a Editorilor, cea mai importantă organizaţie patronală din domeniul editorial din Uniunea Europeană.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Bookfest este unul dintre cele mai importante saloane de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La ediţia precedentă, circa 95.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internaţional de Carte Bookfest (29 mai - 2 iunie 2013), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare a fost literatura germană, prin participarea Austriei, Elveţiei şi Germaniei în proiectul Trei ţări, aceeaşi limbă. La această ediţie au fost prezente nume cu răsunet internaţional, precum Cătălin-Dorian Florescu, Katharina Hacker, Michael Stavarič, Joseph Winkler, Jan Koneffke, Christian Haller, Saša Stanišić, Julya Rabinowich şi Jolanda Pinel.

de Madalina Cerban - Mediafax

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu