Treceți la conținutul principal

8 greșeli gramaticale frecvente

Notă:
Multe dintre greșelile la care face referire acest articol sunt, în acest moment, reglementate de Academia Română (A.R.), deci scoase oficial de sub ingrata calitate de „greșeală”. Am vrut însă să scriu despre ele, în primul rând pentru a-mi exprima dezacordul față de această eroare administrativă, izvorâtă – cred eu – din dorința A.R. de a acoperi incultura maselor, și în al doilea rând, din pricina faptului că pomenirea lor în cât mai multe locuri ar putea avea – cel puțin așa sper – un efect de corectare a lor la nivelul persoanelor care scriu și vorbesc, ignorându-se astfel unele decizii discutabile.

1 decât versus doar
S-a dezbătut mult în ultima vreme această greșeală, în special pentru că a fost folosită de o doamnă care se afla, la acel moment, în fruntea ministerului învățământului. Corect este ca decât să fie folosit împreună cu o negație (cu excepția formulării de tipul: „Decât sărac și bolnav, mai bine bogat și sănătos”), spre deosebire de doar, care trebuie folosit fără negație. Următoarele două propoziții reprezintă exemple de utilizare corectă a celor două adverbe: Nu vreau decât un bilet și „Vreau doar un bilet.

2 care versus pe care
Știm deja. Mulți politicieni ne-au spus-o: „Greșelile care le-am făcut…” sunt în primul rând gramaticale. Pentru că sunt greșelile pe care le-au făcut. Una dintre cele mai celebre greșeli de acest gen este versul din melodia Un 2 și trei de 0 a celor de la B.U.G. Mafia: „Nu e nimic în lumea asta la fel / ca viața care-o am în cartier”. Prima audiție a acestei melodii a fost pentru mine și prima oară când am auzit această greșeală. Din păcate nu și ultima.

3 mi-ar plăcea versus mi-ar place
Da, mi-ar plăcea ca mult mai mulți scriitori și vorbitori de limbă română să înțeleagă că aceasta este forma corectă, și nu mi-ar place. Nu prea înțeleg de unde vine tendința de a greși în ce privește acest tip de verb (spun „tip” pentru că mai est și cazul, spre exemplu, a verbului a apărea, cu forma corectă va apărea și nu va apare), însă știu că trebuie să ne ghidăm după infinitivul verbului.

4 eu continuu
Această greșeală poate fi întâlnită foarte des, chiar și la unii scriitori (categorie în care, de această dată, îi voi include pe toți cei ce scriu fie cărți, fie pe bloguri sau altfel de site-uri, fie prin ziare, dar și pe cei care traducătorc filme) educați, cu studii superioare în domeniul literar. Pentru toți cei care ajung în situația de a conjuga acest verb, ar trebui să țină minte că forma corectă și normală a verbului a continua la persoana întâi singular este eu continui. Definiția din dicționar a cuvântului continuu este: CONTÍNUU, -UĂ, continui, -ue, adj. (Adesea adverbial) Care are loc fără întrerupere, care se prelungește fără pauză; neîntrerupt, neîncetat, necurmat.

5 din cauza versus datorită
Des întâlnită, formularea datorită este folosită din ce în ce mai mult în construcții a căror conotație este negativă. Spre exemplu, Datorită bolii, omul a murit”. De fapt, omul nu a murit datorită bolii, ci din cauza ei. Eventual, datorită medicamentelor, omul s-a vindecat de boală”. În urma utilizării de-a lungul veacurilor a celor două forme în situații diferite, respectiv datorită în formulări pozitive, iar din cauza, în formulări negative, cele două variante s-au consacrat ca atare, iar utilizarea celor două forme în conotații inverse creează confuzie.

6 funcție de
În timpul relatărilor anumitor evenimente, se ajunge în punctul în care trebuie explicat că unele lucruri sau evenimente sunt determinate de starea altora. Respectiv, mărfurile ar putea avea prețuri mai mari sau mai mici, în funcție de calitatea acestora. Prețurile se vor stabili deci, nu funcție de calitate, ci în funcție de ea. Aceasta este o greșeală care zgârie foarte tare urechea celui care o aude, deci cu cât va fi mai rar folosită, cu atât mai bine.

7 majoritatea oamenilor sunt de părere…
Eu nu fac parte dintre oamenii care sunt de părere… Asta deoarece majoritatea este de părere, nu sunt de părere… Pentru că este o majoritate, nu mai multe, chiar dacă acea majoritate este a oamenilor. Confuzia este, totuși, de înțeles, dar pentru cei care se simt tentați să folosească forma greșită, am o recomandare: încercați să înlocuiți majoritatea cu casa (evident, și sunt de părere cu a luat foc sau cu altceva). Atunci greșeala va fi evidentă.

8 tra’fic sau trafi’c
Este vorba de accent. Atunci când o marfă este traficată, vorbim despre trafi’c. Dacă este implicată poliția rutieră însă, vorbim despre tra’fic rutier. Nu avem aici de-a face cu forme reglementate de A.R., ci cu forme admise de cei ce le folosesc în vorbirea liberă. În ultima vreme însă, toate tipurile de trafic au devenit trafi’c.

Știu că sunt numeroși cei care s-au obișnuit atât de mult să facă aceste greșeli, încât versiunile corecte le vor părea de fapt ca fiind greșite. Totuși cred că prioritatea ar trebui să o aibă corectitudinea exprimării și nu felul în care ne sună din obișnuință. Am scris acest articol pentru că, din păcate, citesc multe cărți în care descopăr o parte dintre aceste greșeli și încă vreo câteva.

Scris de  
sursa: bookblog.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>