Treceți la conținutul principal

Ion Mureşan obţine Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu"

 

În Ziua Culturii Naţionale, semn de omagiu adus lui Mihai Eminescu, poetul Ion Mureşan a primit Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu"-Opera Omnia-2013.


Poetul Ion Mureşan a primit în această seară [15 ianuarie] Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu- Opera Omnia pentru anul 2013.

Acesta a fost nominalizat, alături de Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu, Constantin Abăluţă, Ovidiu Genaru şi Vasile Vlad.

Pe lângă distincţia acordată la gala Zilelor Mihai Eminescu de preşedintele juriului, Nicolae Manolescu, laureatul a primit si suma de 20.000 de lei, acordată de Consiliul Local Botoşani, dar şi titlul Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani.

Tot în această seară, Ştefan Baghiu a fost premiat cu Opus Primum pentru anul 2013- premiu pentru cel mai bun debut editorial- pentru cartea "Spre Sud, la Lăceni", apărută la Editura cartea Românească.

La această categorie au fost trimise 15 titluri de carte şi au fost nominalizaţi şi alţi scriitori: Ion Buzu, Raluca Blezniuc, Marius Lăzărescu Ştefan Baghiu şi Vlad A. Gheorghiu.

Ion Mureşan este laureatul ediţiei a XXIII-a a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2013, premiu acordat anual de municipiul Botoşani. Câştigătorul este desemnat de un juriu condus de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, consideră că Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu, care se acordă de 23 de ani, la Botoşani, este unul dintre cele mai importante premii din România.

Evenimente internaţionale de Ziua Culturii Naţionale

Şi în străinătate au loc astăzi o serie de evenimente festive de Ziua Culturii Naţionale.

În principalele capitale ale lumii sunt programate expoziţii, piese de teatru, recitări, organizate în principal de Institutul Cultural Român.

Radio România Actualităţi a difuzat miercuri emisiuni adaptate momentului.

De altfel, toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziuneau difuzat, pe parcursul întregii zile, transmisiuni în direct, ştiri şi reportaje culturale.

Radio România este singura instituţie media din ţară care are două posturi dedicate culturii - Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

de Gina Poenaru, Botoşani 

15 ianuarie 2014

sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu