Biblioteca din cabina telefonică

http://www.terramagazin.ro/wp-content/uploads/2014/01/cabina-tel.jpg

Ce poți face cu acele cabine telefonice care au ieșit din uz și care încă mai stau în picioare în ciuda vicisitudinii soartei, cam crude de altfel în cea mai mare parte a lumii, fără a fi întrebuințate în vreun fel? Răspunsul la această întrebare a fost oferit de doi tineri din Praga, Cehia, care au venit cu o idee neobișnuită: amenajarea unei minibiblioteci într-o astfel de cabină „bătrână” în care puteai da un telefon sau, pur și simplu, puteai să te adăpostești de ploaie sau de alte fenomene atmosferice.

Cum în ultimele decenii telefoanele mobile au înlocuit telefoanele fixe în proporție de aproape 100%, aceste structuri metalice și-au pierdut utilitatea, rămânând în stand-by până la vremuri mai bune, care, într-un final, au venit ca urmare a inițiativei celor doi studenți cehi. Astfel, prima cabină a fost amenajată în holul unui spital, studenții primind ajutor din partea unei companii de telefonie locală. Procesul de aranjare a fost asigurat de cei doi, ajutați de prieteni și de colegi, împreună proiectând și montând rafturile, iar o mare parte din cele aproximativ 700 de cărți care fac parte din mica bibliotecă metalică au fost primite cadou. Într-o primă etapă, planul constă în transformarea a nouă cabine telefonice în minibiblioteci, pentru a testa dacă această formă de lectură va prinde în rândul cetățenilor și, dacă va fi un succes, operatorul de telefonie va transforma cele peste 13.000 de cabine telefonice de pe teritoriul Cehiei, pe care le administrează, în „cabine biblioteci”.

Deci, cu alte cuvinte, putem spune că de la celălalt capăt al firului, din cabina telefonică, vă va răspunde… o carte. Și nu este vorba de masiva carte de telefoane pe care o găseați în aceste cabine, ci de volume întregi din literatura universală. Dar, ca să puteți „asculta” ce spun aceste volume, trebuie doar să le răsfoiți în voie și să vă lăsați cuprinși de poveștile de la capătul celălalt al firului… epic.
Foto: AFP / Michal Cizek 
sursa: terramagazin.ro