Premiul Goncourt 2013 a fost decernat lui Pierre Lemaitre

Goncourt, cel mai râvnit premiu literar francez, a fost acordat scriitorului Pierre Lemaitre pe 4 noiembrie. Romanul care i-a adus prestigioasa distincție este Au revoir là-haut, “o noutate pentru literatura populară.” La aflarea veștii, scriitorul s-a declarat “cel mai fericit dintre oameni.”

Publicat la editura Albin Michel, romanul este o frescă istorică a societăţii franceze de după primul război mondial. Înfățișati ca generație pierdută, soldații demobilizați după patru ani de sacrificu în tranșee se confruntă cu nepăsarea unui stat indiferent la starea lor mizerabilă. Edouard Péricourt îl salvase pe Albert Maillard prin propria mutilare, când un obuz îi spulberase partea inferioară a maxilarului.

Membrii juriului Goncourt au decis în al doilea tur de scrutin câștigătorul, cu şase voturi contra patru. Celălalt competitor favorit a fost Frédéric Verger, care fusese nominalizat pentru romanul de debut Arden, publicat la editura Gallimard. Premiul Goncourt de anul acesta, în valoare de 10 euro, i-a avut ca nominalizați și pe scriitorii Jean-Philippe Toussaint, pentru romanul Nue (editura Minuit), şi Karine Tuil, cu romanul L’invention de nos vies, apărut la editura Grasset.

Unul din jurați, Bernard Pivot, a justificat alegerea laureatului făcând referire la “melanjul unei scriituri foarte cinematografice” în acest “roman popular, în cel mai bun sens al termenului.” Pierre Lemaitre “scrie deopotrivă lent și repede, pentru că își ia timp să povestească un gest sau o acțiune, dar prin cuvinte fulgurante”, explică Pivot. Juratul a subliniat importanța alegerii perioadei de după 1914 drept context, care arată continuitatea ororii după război.

Romancier şi scenarist francez, Pierre Lemaitre s-a născut pe 19 aprilie 1951 la Paris. Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi, dintre care romanul său Alex, un bestseller internaţional, a câştigat anul acesta premiul CWA International Dagger pentru cel mai bun roman poliţist.

Au revoir là-haut aduce o schimbare în stilul de scriitură al scriitorului. Lemaitre a trecut de la volumele preponderent poliţiste la acest roman tip frescă istorică, care se încadrează în literatura “albă”, după cum o numesc francezii. Autorul a fost recompensat în cariera sa și cu Prix Sang d’Encre, Prix du Polar francophone, Prix du polar européen, Prix des Lecteurs du Livre de Poche. Din 2011, Pierre Lemaitre este administrator al Société des gens de lettres (SGDL).

Anul trecut, premiul Goncourt a revenit scriitorului francez Jérôme Ferrari, pentru volumul Le Sermon sur la chute de Rome, apărut la editura Actes Sud. Cei zece membri ai Academiei Goncourt se întâlnesc la restaurantul Drouant din Paris în fiecare lună a anului, cu excepţia verii, și decid acordarea mai multor distincții literare.

Sezonul premiilor literare franceze a debutat în 2013 cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 24 octombrie scriitorului Christophe Ono-dit-Biot, pentru volumul Plonger, publicat de editura Gallimard. În aceeaşi zi a fost acordat premiul Renaudot lui Yann Moix, pentru romanul Naissance. Pe 6 noiembrie este decernat premiul Femina, iar premiul Médicis va fi acordat pe 12 noiembrie. Premiul Interallié este ultimul în seria distincţiilor literare din Franța, decernat pe 19 noiembrie.

semnat de Cristina Stan
sursa: hyperliteratura.ro