Cărțile lui Mihail Sadoveanu, în pericol să dispară din librăriiRăzboiul început acum mai bine de cinci ani între Jordan (Dan) Herford - foto, strănepotul scriitorului, și edituri, continuă. Acesta contestă sumele fixate pentru drepturi de autor și cere negocieri directe cu fiecare editură în parte. „Dumbrava minunată” a dispărut complet din librării chiar dacă în fiecare an elevii vin să cumpere cartea pentru bibliografia școlară.


Jordan Herford, fiul vitreg al nepoatei lui Sadoveanu, Smaranda Caterina Herfurt, trăieşte în Olanda și este profesor de muzică. El are procură de la mama sa pentru a beneficia de drepturile de autor ce revin în urma publicării operelor lui Sadoveanu. În acelaşi timp, se află în conflict cu Societatea Colectivă a Drepturilor de Autor (Copy-Ro), care nu-i recunoaşte calitatea de moştenitor. Editurile nu ştiu cum şi cu cine să trateze, aşa că preferă să nu mai publice nimic.

Directorul de vânzări de la cel mai mare retailer de carte din Moldova, Sedcom Libris, a declarat că Jordan Herford a cerut 1.000 de euro pentru publicarea unei singure povestiri, în urmă cu aproape doi ani. Editura Polirom nu mai publică operele clasicului român, iar Junimea a scos ultima ediţie în 2005. „Nu am vorbit direct cu moştenitorul scriitorului, ci prin intermediul altei persoane. Nu am mai scos nimic pentru că nu vrem să riscăm”, a declarat directorul editurii.

Scris de
Sursa: bookblog.ro
Sursa foto