Treceți la conținutul principal

Celebrul autor Paul Coelho refuza sa mearga la Targul de Carte de la Frankfurt, acuzand organizatorii brazilieni de "nepotism"

Marele scriitor Paul Coelho nu va lua parte la Targul de Carte de la Frankfurt, desi tara lui, Brazilia, este anul acesta invitata de onoare. Autorul acuza "nepotismul" care ar fi practicat de Ministerul Culturii brazilian in selectia autorilor recomandati sa participe la targ. "Dintre cei 70 de scriitori invitati, cunosc abia 20, despre restul de 50 nici n-am auzit. Presupun ca acestia sunt prieteni ai prietenilor. E o economie bazata pe nepotism", a spus el intr-un interviu pentru Welt am Sonntag.

"Nu merg la Frankfurt, in pofida marii mele consideratii pentru acest Targ. Insa modul in care este reprezentata literatura braziliana nu mi se pare bun", a explicat Coelho. Renumitul scriitor de 66 de ani, autor premiat international al multor romane celebre (Veronica s-a decis sa moara, Unsprezece minute, Alchimistul, Aleph, Zahir, Manuscrisele din Accra etc.), traieste si creeaza, de multa vreme, la Geneva. El a vizitat Romania, care l-a si inspirat in cartea sa Vrajitoarea din Portobello, aparuta la Zurich in anul 2007.

Coelho se indoieste de faptul ca autorii brazilieni invitati la Frankfurt sunt scriitori profesionisti. "Ce ma supara cel mai tare: exista o scena literara noua si palpitanta in Brazilia. Insa majoritatea acestor noi autori nu se regaseste pe lista", a spus el, explicand ca a vorbit in sensul acesta cu multi colegi autori, cum ar fi Eduardo Spohr, Carolina Munhoz, Thalita Reboucas, Andre Vianco, Felipe Neto sau Raphael Draccon.

"Am incercat tot posibilul sa ii aduc la Targ - fara succes. Atunci, din protest, am hotarat sa nu merg nici eu la Frankfurt, ceea ce, din diverse motive, a fost o decizie dificila", a mai spus Coelho, pe care il leaga multe de Targul de Carte de la Frankfurt si de directorul acestuia, Juergen Boos.

Boos e un vizionar in domeniu, care a stiut sa perceapa la momentul potrivit procesul de transformare a tipariturii in continut digital. El organizeaza la Frankfurt forumuri de discutii pe aceasta tema, spre deosebire de organizatorii unor targuri similare de la Geneva sau Paris, al caror concept despre carti ramane cam invechit.

Inaugurarea Targului de Carte de la Frankfurt va avea loc marti, 8 octombrie. Accesul publicului va avea loc incepand de miercuri si va dura pana duminica, 13 octombrie. 7.100 de expozanti din 100 de tari iau parte la targ, ceva mai putini fata de anul trecut. Sunt asteptati 250.000-300.000 de vizitatori, atat la standurile cu carti, cat si la cele peste 3.100 de evenimente promotionale si forumuri. Peste 1.500 de autori au fost invitati sa isi prezinte operele.

Romania este reprezentata cu un stand colectiv, organizat de Ministerul Culturii, dar si cu standuri individuale ale editurilor. Informatii in detaliu sunt oferite pe site-ul Messe Frankfurt 2013.

de Dani Rockhoff     HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu