Treceți la conținutul principal

Castigatorii concursului "Cele mai frumoase carti din Romania" 2013

Concursul național de design de carte „Cele mai frumoase cărţi din România”, ediţia 2013 are 39 de cărți câștigătoare, alese din 174 de cărți înscrise în competiție de către editurile, graficienii sau designerii de carte din România și Republica Moldova. Printre ele sunt atât cărți realizate de edituri prestigioase, cât și titluri publicate de edituri mici, sau chiar publicate de autori.

Membrii juriului au fost: Matei Câlţia, Radu Manelici, Alexe Popescu, Raluca Bem Neamu, Anamaria Pravicencu, Vlad Arghir și Géraldine Lay (Franţa). Anunțarea premiilor va avea loc pe 4 noiembrie, în vernisajul expoziției, la UNA Galeria București.

„ Așa cum ne-am propus, concursul a vizat performanța în materie de design grafic (creativitate, profesionalism, calitate tehnică etc.). Concluzia mea este că interesul editurilor pentru profesionalizarea prezentării vizuale a publicațiilor lor de tiraj comercial este redus. Evoluția lui se împiedică de deficiențe în pregătirea profesională, în organizarea procesului de producție, în mentalități rămase la clișee vetuste și, pe cât de greu de verificat, pe atât de greu de contrazis (piața nu cere, nu sunt bani, nu există interes, ceilalți sunt de vină dar noi facem tot posibilul etc.). Nu în ultimul rând, nesinchiseala celor responsabili acoperă, în cel mai rău caz, o gravă disonanță între educația vizuală și activitatea profesională. Faptul că totuși o oarecare evoluție a avut loc, oricât de modestă, sugerează că profesionalismul și responsabilitatea se vor impune – și acest concurs își propune să arate o fațetă a profesionalismului: criteriile de apreciere a produsului „carte” fac parte din cultura generală.” Vlad Arghir, membru al juriului.

În perioada 9-13 Octombrie, cărțile câștigătoare vor fi expuse în Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt, în pavilionul României 5.0, B122, la cel mai important târg de carte din lume. Cu această ocazie, Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în parteneriat cu Federaţia Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează un eveniment special de vernisare a celor mai frumoase cărți românești, în data de 10 Octombrie, la ora 16.00, la care sunt invitați membri ai Federației Editorilor din Europa.

Volumele câștigătoare vor reveni în țară și vor fi prezentate publicului român într-o expoziţie în perioada 4-8 Noiembrie la UNAgaleria, în București. În cadrul vernisajului expoziției, vor fi anunțate cele 6 premii acordate de juriu - Premiul I, Premiul II şi Premiul III şi 3 premii speciale: - Premiul pentru cea mai bună ilustraţie, - Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru copii, - Premiul pentru carte obiect / bibliofilă (pentru categoria specială a acestor lucrări, jurizate separat, în acest an).

Toate cărţile câştigătoare vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World” – Târgul de Carte de la Leipzig, ediţia 2014 şi vor fi incluse în expoziţiile organizate de Stiftung Buchkunst, serata in comunicatul remis Hotnews.ro.

de D.S.     HotNews.ro
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu