Treceți la conținutul principal

Alice Munro – câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2013

Munro 2Scriitoarea canadiană de proză scurtă Alice Munro (82 de ani) este câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2013. Numită „a master of the contemporary short story" în cadrul anunțului oficial, Munro este a 13-a femeie căreia i-a fost acordat acest premiu de la înființarea lui în 1901 și până în prezent și al doilea scriitor canadian (primul fiind Saul Bellow în 1976). Premiul în valoare de 770.000 de lire îi va fi înmânat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 10 decembrie la Stockholm (data morții lui Alfred Nobel, cel care a înființat premiul).

Alice Munro a început să scrie încă din adolescență, în 1950 publicând prima sa povestire „The Dimensions of a Shadow” când încă studia engleza la University of Western Ontario. „Dance of the Happy Shades”, a fost primul său volum (publicat în 1968) pentru care a fost recompensată cu cel mai important premiu literar canadian - Governor General's Award. De atunci a publicat zeci de volume de povestiri iar în 2009 i-a fost acordat Man Booker International Prize pentru întreaga sa operă.

„I think maybe I was successful in doing this because I didn't have any other talents," a declarat scriitoarea într-un interviu. „I'm not really an intellectual. I was an okay housewife but I wasn't that great. There was never anything else that I was really drawn to doing - so nothing interfered, in the way life interferes for so many people."

Fiind adesea comparată cu Anton Cehov, Alice Munro abordează moralul uman, una dintre temele ei predilecte fiind aceea a dilemelor înfruntate de tinerele fete crescute în orășelele de provincie.

Printre operele ei se numără: „Lives of Girls and Women”, „Who Do You Think You Are”, „The Progress of Love and Runaway”. Unele dintre poveștile ei au fost adaptate pentru film, inclusiv „The Bear Came Over the Mounta” care a devenit filmul „Away from Her” cu actorii Julie Christie și Gordon Pinsent.

Scriitoarea a declarat că cea mai recentă carte a sa, „Dear Life”, publicată în 2012 va fi și ultima sa carte. Deși retrasă în viața publică, autoarea a dezvăluit în 2009 că se luptă cu cancerul după ce în prealabil a suferit o operație de bypass la inimă.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2012 a fost romancierul chinez Mo Yan.
În limba română a apărut volumul „Prea multă fericire” publicat de Editura Litera.

Scris de
Sursa
Foto 1

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu