Alice Munro – câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2013

Munro 2Scriitoarea canadiană de proză scurtă Alice Munro (82 de ani) este câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2013. Numită „a master of the contemporary short story" în cadrul anunțului oficial, Munro este a 13-a femeie căreia i-a fost acordat acest premiu de la înființarea lui în 1901 și până în prezent și al doilea scriitor canadian (primul fiind Saul Bellow în 1976). Premiul în valoare de 770.000 de lire îi va fi înmânat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 10 decembrie la Stockholm (data morții lui Alfred Nobel, cel care a înființat premiul).

Alice Munro a început să scrie încă din adolescență, în 1950 publicând prima sa povestire „The Dimensions of a Shadow” când încă studia engleza la University of Western Ontario. „Dance of the Happy Shades”, a fost primul său volum (publicat în 1968) pentru care a fost recompensată cu cel mai important premiu literar canadian - Governor General's Award. De atunci a publicat zeci de volume de povestiri iar în 2009 i-a fost acordat Man Booker International Prize pentru întreaga sa operă.

„I think maybe I was successful in doing this because I didn't have any other talents," a declarat scriitoarea într-un interviu. „I'm not really an intellectual. I was an okay housewife but I wasn't that great. There was never anything else that I was really drawn to doing - so nothing interfered, in the way life interferes for so many people."

Fiind adesea comparată cu Anton Cehov, Alice Munro abordează moralul uman, una dintre temele ei predilecte fiind aceea a dilemelor înfruntate de tinerele fete crescute în orășelele de provincie.

Printre operele ei se numără: „Lives of Girls and Women”, „Who Do You Think You Are”, „The Progress of Love and Runaway”. Unele dintre poveștile ei au fost adaptate pentru film, inclusiv „The Bear Came Over the Mounta” care a devenit filmul „Away from Her” cu actorii Julie Christie și Gordon Pinsent.

Scriitoarea a declarat că cea mai recentă carte a sa, „Dear Life”, publicată în 2012 va fi și ultima sa carte. Deși retrasă în viața publică, autoarea a dezvăluit în 2009 că se luptă cu cancerul după ce în prealabil a suferit o operație de bypass la inimă.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2012 a fost romancierul chinez Mo Yan.
În limba română a apărut volumul „Prea multă fericire” publicat de Editura Litera.

Scris de
Sursa
Foto 1